Felicia Thomsson är 20 år gammal och har flyttat till Kalmar för att spela för Saints. Hon sitter även i styrelsen för KFUM, som är en av Sveriges största ungdomsrörelser. Hon ska snart spela sin andra säsong för Saints och har tidigare spelat för Visby Ladies. Hon arbetar på äldreboende och inom hemtjänsten, men inför hösten vill hon börja plugga på Linnéuniversitet i Kalmar.
Hon berättar för Läget om att göra en elitsatsning som ung kvinna.
Elitsatsning är det hon gör när hon spelar för Saints division 1 damlag, men kommunen håller inte med. Kalmar kommun klassar nämligen inte laget som elitlag, och de får därmed inte ta del av elitstödet.
– Det är ju väldigt tråkigt. Vi sliter som vilket annat elitlag som helst. Jag tycker det är fel av dem, säger Felicia Thomsson.
Elitstödet underlättar för spelarna.
Elitstödet fungerar som ett verksamhetsstöd som ska kunna stötta laget. Det delas ut av kommunen och det är kommunen som väljer vilka som ska få ta del av stödet. Exempelvis på resor så används elitstödet. När herrarna reste bland annat till Umeå och Luleå så kunde de flyga dit.
– Vi har inte flugit till en enda dammatch kan jag säga, säger ordförande för Kalmar Basket Jesper Birgemo.
Enligt Jesper Birgemo är jämställdheten inom basketsport väldigt hög. Han menar att de aktivt jobbar på att det ska vara lika förutsättningar för alla. Problemet är att herrbasket ses som mer viktig och större en dambasket.
– Kommunen gör stor skillnad på om du spelar i basketettan eller superettan här. De tycker inte damerna ligger på elitnivå.
En stenålders syn
Enligt Jesper Birgemo finns det sponsorer för Saints som inte vill synas under dammatcherna utan bara med herrlaget.
– De anser att det inte finns stor publik nog på dammatcherna.
Han fortsätter:
– Det är förjävligt att kommunen gör såhär. Speciellt om man jämför med fotbollen, då hade damerna räknats som elit. Men Kalmar kommun har ju en stenålders syn på idrott.
Jesper Birgemo säger att kommunen inte har riktigt koll på vad som är ett elitlag, utan de hittar egna definitioner. Det har inte förts vidare av kommunen trots klagomål och möten. Han förklarar att de söker om elitstöd för damerna och herrarna varje år men fortsätter få nej för damerna.
”Pojkar som idrottar har mycket större uppvaktning hemifrån än vad tjejer har”
Enligt Jesper Birgemo slutar vanligtvis tjejer idrotta i förening när de är 12–13 år. Han menar att det är eftersom pojkar som idrottar har mycket större uppvaktning hemifrån än vad tjejer har. I KFUM styrelsen där Felicia Thomsson sitter finns det en majoritet av killar, män och föräldrar till idrottspojkar.
– Man får inte in tjejerna och damlagsspelarna i beslutsprocessen. Det blir då svårt att få upp dam och tjejfrågor, säger Jesper Birgemo.
Jonas Sjöberg är sportchef i Kalmar Saints och berättar för Läget om elitstödet.
– Spelar du i näst- eller högsta ligan så borde du få elitstöd av Kalmar kommun. Det får vi på herrsidan, men inte på damsidan.
Kalmar kommun säger att det är på grund av att det inte finns tillräckligt många serier under damdivision 1.
Jonas Sjöberg fortsätter:
– Vi har heltidstränare i damlaget. Vi har landslagsspelare i det laget. Basketförbundet säger att vi är ett elitlag. Vi är med i elitligan. De kallar det inte elit? Det är klart att det är elitnivå!
Ingen förändring som väntar.
Henrik N Ederam är förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen på Kalmar kommun. Han förklarar att kommunen inte går på specialidrottsförbundens definitioner, utan på riksidrottsförbundets definitioner.
– Nej, vi kommer inte ändra detta som det ser ut nu, säger Henrik N Ederam.
17 Maj kommer det delas ut fler elitstöd. Det har redan delats ut två gånger i år och nu väntar ett tredje tillfälle. Kalmar Saints damlag har sökt även denna gången.
Enligt Jonas Sjöberg har det hållits flertal möten med möte med kommunen. Det har diskuterat med högsta ledningen inom både politiken och med tjänstemän i kommunen.
– Vi fortsätter söka elitstöd. Vi har fått nej hela tiden, men vi fortsätter att söka för vårt damlag för vi borde få elitstöd. Detta är rent fjanteri.
Felicia Thomsson menar att när man spelar på elitnivå så blir det mer seriöst. Men att det är kul att få göra det man älskar på högre nivå. Hon vill inspirera andra att fortsätta satsa på det man tycker är kul.
Hon berättar för Läget vad man kan göra som spelare för att få andra att vilja satsa på elit.