Elitens elit ska utgöra kritiserade Super League

Max Julin, journalist på Fotbollskanalen.
Max Julin, journalist på Fotbollskanalen.

Tolv fotbollsklubbar från England, Spanien och Italien ska bilda en stängd superliga. Det blev klart under söndagskvällen där det nya konceptet går under namnet Super League. "Om vi utgår från att det blir av är det en helt annan fotbollsverklighet vi har att vänta", säger Max Julin på Fotbollskanalen.

Euoropas storklubbar vill bryta sig loss från Champions League och bilda en superliga. Men det råder oklarheter kring hur det ska gå till och vilka regler som kommer gälla för klubbarna och deras spelare.

– Den officiella förklaringen till ligan är att klubbarna gör det för att öka intresset och få stormatcher varje vecka. Däremot tycks den inofficiella förklaringen vara att de vill ha en större del av den finansiella kakan, säger Max Julin på Fotbollskanalen.

I en presskonferens under måndagen gick det europeiska fotbollsförbundet UEFA och deras ordförande Aleksander Čeferin ut med att de spelare som ansluter sig till ligan kommer stoppas från spel i både EM och VM. För Sverige och det svenska landslaget skulle det innebära att både Zlatan Ibrahimovic och Victor Nilsson Lindelöf missar EM.

– Spelarna sätts i en sjukt knivig sits. Det verkar som att varken spelare, tränare eller klubbarnas organisation har varit med ordentligt på det som sker. Om vi utgår från att det blir av är det en helt annan fotbollsverklighet vi har att vänta, säger Julin.

En ny superliga skulle inte bara innebära att spelarna måste välja mellan klubblag och landslag. Om de mest framgångsrika klubbarna väljer Super League är många oroliga över vad som ska hända med Champions League.

Fans till de anslutna klubbarna har uttryckt besvikelse och riktat kritik mot konceptet.

– Kritiken mot klubbarna verkar framför allt handla om att klubbägarna framställs som giriga och går emot klubbarnas tradition och värderingar, säger Julin och fortsätter.

– Jag tillhör sidan fotbollsromantiker och tycker att man ska kunna slå i underläge, vilket utesluts helt. Super League verkar bara tillåta elitens elit.

Mer från: Sport
Mer från Läget