Drömtunnel kan bli mardrömsdyr

Bilden föreställer ej tunneln i artikeln.
Bilden föreställer ej tunneln i artikeln.

I Bräcke kommun drömde man om att bygga världens längsta skidtunnel i naturberg. Nu kan tunneln komma att kosta kommunen 51 miljoner kronor mer än vad det var tänkt.

Berget Viken i Gällö tillhörde försvarsmakten i mer än 60 år. När hemligstämpeln 2012 försvann insåg Bräcke kommun där Gällö ligger att läget var perfekt för en skidtunnel. Planen var att det skulle bli världens längsta skidtunnel i naturberg.

Till en början räknade kommunen att de skulle behöva gå in med 9 miljoner kronor. Men när inget företag visade intresse för att investera mer i tunneln var de tvungna att betala ytterligare 21 miljoner kronor. 2017 var tunneln klar men företaget som byggt tunneln vill ha ytterligare 30 miljoner kronor

– Ja alltså det var ju den värdering vi gjorde. Men vi måste ju prova någonting, satsa någonting, men vi har varit medvetna om att det varit ett högriskprojekt. säger Sven-Åke Draxten (S), kommunstyrelsens ordförande i Bräcke kommun till Kaliber i Sveriges Radio.

Kommunen trycker i sin tur på att byggföretaget borde betala en straffavgift på 17 miljoner kronor för det förseningar som tunneln dragits med. De överväger att ta det hela till domstol.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget