Det här kan du göra i turistorterna i sommar

Det verkar bli ytterligare en sommar inom landets gränser och Sveriges turistorter planerar för ännu en coronasäkrad sommar. Läget har frågat några av landets populäraste semesterorter vad du kan göra hos dem i sommar.

Testa wakeboard i sommar.
Testa wakeboard i sommar.

Den fjärde april meddelade regeringen att de ska fördela ett bidrag på 200 miljoner kronor till landets kommuner. Bidragen ska hjälpa kommunerna att anordna smittsäkra gratisaktiviteter för barn och unga i sommar. Många sommarorter är därför i full gång att planera för hur de kan aktivera barn och ungdomar på ett smittsäkert sätt.

– Det är svårt att genomföra smittsäkra aktiviteter för unga. Man ska inte samla människor men vill ändå locka dem att göra saker tillsammans, säger Kristian Slotte, enhetschef på Ung Fritid i Nynäshamn.

Planen är att med hjälp av regeringens stöd anordna gratisaktiviteter för ungdomar i mindre grupper, såsom kanotutflykter eller ridning.

Piteå har en liknande strategi. Elisabet Lundman, ungdomskonsulent i Piteå, berättar att de kommer använda stödpengarna till att arrangera aktiviteter som ungdomar kan boka i mindre grupper. Det kan till exempel vara padeltennis, frisbee eller golf.

– Vi har inte bestämt om turister kan boka de här aktiviteterna än men det ska jag föreslå, säger hon.

Flera sommarorter uppger att de inte planerat för sommaren än utan väntar för att se hur coronaläget är. Eftersom statens bidrag ännu inte fördelats ut till alla kommuner har många inte heller bestämt hur de ska använda pengarna.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget