Den som tittar på statistik över valdeltagande i Linköping ser att det är högt, precis som i Sverige generellt. Men zoomar man in litegrann syns skillnader i såväl valdeltagande som välstånd.
I Ekängen, där valdeltagandet var som högst, har över 91 procent av de röstberättigade ett jobb att gå till. Medan endast 51 procent hade det i Skäggetorp, där valdeltagandet var som lägst, det visar statistik som SVT har sammanställt. Skillnaden i valdeltagande sträcker sig över 30 procentenheter.
Minskat avstånd mellan medborgarna och makten
När linköpingsborna Bawan Hamza, Sara Habane och Malik Ali kollade statistiken över valdeltagandet i Linköping och kände att de ville göra något åt valdeltagandet. Därför startade de projektet ”Jalla Rösta” som fokuserar på att öka valdeltagandet i bostadsområdena Berga, Ryd och Skäggetorp. Det är tre områden som återkommande nämns i medierna när det handlar om kriminalitet, skjutningar och otrygghet. Skäggetorp är också med på polisens lista över “särskilt utsatta områden”.
I augusti kommer de hålla två stycken event i varje stadsdel där medborgare, lokala aktörer och föreningar är inbjudna – likväl som polis och politiker. Där kommer man att få lära sig om hur man röstar och prata om demokrati. Det kommer också vara en möjlighet för lokala aktörer i områdena att träffas och prata med varandra. För finansieringen står Stadsmissionen.
Tanken är att minska avståndet mellan medborgarna och makten.
– Vi vill ha lite som Järvaveckan, vi är inspirerade av dem, säger Bawan Hamza.
De menar att det finns många i de här områdena som är insatta och har bra tankar om hur samhället kan bli bättre. Men att det tappas bort eftersom att avståndet till de som har makt är för stort. Under sitt arbete med projektet har trion varit ute och pratat med unga om vad de tycker.
– En kille sa “Vem bryr sig om vad jag tycker?”, säger Bawan Hamza.
– Man ser politiker var fjärde år, säger Sara Habane som tycker att politiker behöver ta ett större ansvar delaktighet i områdena.