De ungas favorit segrare i Thailändska valet

Efter massiva protesterna 2020 hölls i söndags ett val i Thailand. Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Ny framtid utropade sig under måndagen till segrare. Partiet är populärt bland unga Thailändare och har gått till val på att minska kungamaktens inflytande.

Pita Limjaroenrat, partiledare för Phak Kao Klai (Ny framtid).
Pita Limjaroenrat, partiledare för Phak Kao Klai (Ny framtid).

Pita Limjaroenrat, partiledare för Phak Kao Klai (Ny framtid), utropade sig under måndagsmorgonen till segrare i parlamentsvalet som hölls i Thailand under söndagen.

”Jag är Pita Limjaroenrat, Thailands nästa premiärminister. Vi är redo att bilda en ny regering”, gick det att läsa i ett uttalande.

Han lovade även att vara en ”premiärminister för alla”.

Limjaroenrat medelade även att han har inlett en dialog med fem av landets partier för att bilda en ny regering, enligt uppgifter från AFP. Partiet Pheu Thai (För thailändare) är ett av de partier som väntas ingå i Limjaroenrats koalitionsregering.

Krav på demokrati lockar unga

Limjaroenrats parti Ny framtid har gått till val på att lova demokratiska reformer om de vinner valet. Detta har gjort partiet populärt bland unga väljare. Ny framtid är bland annat det enda parti som vill ta bort den kritiserade lagen som säger att kritik av kungahuset kan leda till fängelse.

Vem som i slutändan kommer styra Thailand kommer dock inte bli klart fören i juli. Det är nämligen inte enbart söndagens valresultat som avgör. Premiärministern väljs ut av landets parlament och senat.

Detta kan innebära en utmaning för oppositionen eftersom de 250 senatsledamöterna är utsedda av landets militär.

Stora protester 2020

Det var 2014 som styret av Thailand togs över av militären i en statskupp. Med hjälp av en ny grundlag 2017 gav man även kungahuset allt mer inflytande.

För snart tre år sedan chockades landet av stora protester mot det sittande styret. Det var främst unga thailändare som gav sig ut på gatorna och krävde premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgång, samt minskad makt till kungahuset. Sedan dess har stora protester regelbundet hållits i framför allt huvudstaden Bangkok.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget