Dansfest när SM avgörs

Onsdag till söndag är det SM i dans i Eskilstuna. Där tävlas det i flera olika stilar när mästerskapstitlarna ska delas ut.

Disco, bugg och jazz med fler. 3000 dansare från hela Sverige tävlar under veckan i norra europas största danstävling – SM i dans. Det bjuds på dans från den lägre nivån till Sveriges elit när det tävlas om mästerskapstitlarna.

De två senaste åren har SM i dans inte blivit av på grund av pandemin. Glädjen över att äntligen få ses och tävla igen är stor bland dansarna. Michaela Garpedal, 18, har dansat disco sedan hon var 12 och ska i veckan tävla i SM.

– Det har varit tufft under pandemin därför att det är tävlingarna som gör att man blir motiverad, så utan dem har vi inte haft något att jobba för. Alla tävlingar var inställda, inte bara SM. Det blir som att man inte har något mål och man börjar ifrågasätta varför man dansar, säger hon.

Michaela Garpedal, 18, tävlar i SM i veckan.
Michaela Garpedal, 18, tävlar i SM i veckan.

Nea Jared, 17, tävlar i jazz och disco och håller med om att tiden utan tävlingar har varit tråkig.

– Tävlingarna är bland det roligaste, man träffar kompisar från hela landet under SM, säger hon.

Nea Jared berättar att hon mest ser fram emot gemenskapen och att ses och glädjas med varandra under veckan.

– Det är kul att dansa, men jag uppskattar att göra det tillsammans mer, säger Nea Jared.

Nea Jared, 17.
Nea Jared, 17.

Michaela Garpedal berättar att hon har utvecklats enormt under de senaste åren, trots att det varit många inställda tävlingar.

– Samtidigt har man utvecklats mycket under den här tiden utan tävlingar, så när man kom tillbaka och såg hur mycket bättre man blivit så var det kul, säger hon.

Nu ser hon fram emot slutet av veckan med tävlingar i både singel- och duoklassen.

– Det är verkligen en dansfest. Alla samlas från hela Sverige för att dansa. Alla stilar, klasser och åldrar, säger Michaela Garpedal.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget