Dags att börja skejta tillsammans

I helgen hölls den första partävlingen i streetskate i Stockholm Skatepark. Initiativtagarna till tävlingen vill motverka könsfördelningen inom sporten.

– Vi är alla ändå bara skejtare, det är ingen skillnad på kill- och tjejskate, säger Ingrid Hedegård.

Oliver Källbjer och Ingrid Hedegård är taggade inför tävlingen.
Oliver Källbjer och Ingrid Hedegård är taggade inför tävlingen.

Det är årets varmaste dag. På huvudstadens gator lapar vårglada ansikten i sig solen men inne på Stockholm Skatepark hålls den första partävlingen inom streetskate. Byggnadens betongväggar är dekorerade med graffitimålningar och ur högtalarna dånar The Ramones Blitzkrieg Bop, “Hey ho, let's go! Hey ho, let's go!”.

En Hurricane Showdown

Det är med blanka pannor och svettränder längs kepskanter som deltagare i tävlingen Hurricane Showdown korsar rummet åkandes på sina brädor.

Oliver Källbjer är 16 år och Ingrid Hedegård är 14 år. De övar på sitt nummer som de då inte vet kommer leda dem till vinsten. De ska tävla mot sex andra par i blandade åldrar. Numret ska hålla på i en minut och de blir bedömda i synkronisering, hur avancerade tricksen är och underhållningsaspekten.

Tack vare TikTok och en pappa

Ingrid Hedegård började skejta 2020 genom en trend på Tiktok som handlade om att fler tjejer skulle börja skejta. Hon tycker trenden dött men Oliver Källbjer menar att skejtmodet lever vidare, då många anammar åkarnas lösa stora plagg och tygsneakers. Själv började han skejta av en annan anledning.

– Min pappa åkte skateboard och han tyckte att jag satt hemma för mycket och inte gjorde någonting och då sa han ”nu drar vi och köper en skateboard och går ut och åker”, berättar Oliver.

Första partävlingen

Partävling är en ny tävlingsform inom streetskate och därmed är bedömningsformen oprövad. Fanny Sahlberg är biträdande verksamhetschef på skejtparken och anordnare av dagens tävling.

Hurricane Showdown var tidigare en tävling för bara tjejer som anordnades för att lyfta sportens tjejscen men i år gjordes det till lagtävling där man inte fick bilda ett par med någon av samma kön i syfte att minska könsfördelningen inom sporten.

Fanny Sahlberg ska vara med och döma på tävlingen.
Fanny Sahlberg ska vara med och döma på tävlingen.

Hur går parskejt till?

– Det vet jag inte riktigt än, det har aldrig funnits en sån här tävling innan. Det är egentligen ingen lagsport, säger Sahlberg och skrattar.

Hur har ni märkt av könsskillnaderna i sporten?

– Det är så himla många tjejer som kommer på våran tjejskejt men som sällan kommer till parken annars, vilket gör att det ofta är en majoritet killar under resten av tiderna i parken.

Vad tror du det beror på?

– Det är en annan vibe på tjejskejten, lugnare och mer socialt. Men om tjejer aldrig börjar ta plats på den vanliga skaten så kommer det aldrig bli uppblandat.

Varför är dagens tävling viktig?

– Jag hoppas att den får killar och tjejer att börja skejta mer tillsammans och får tjejerna att komma till parken under alla andra öppettider också.

Märker ni om killarna är inbjudande mot tjejerna?

– Både och. Jag tror det är lite som när man var på skoldisco. Man ville dansa men ingen vågade fråga och sen helt plötsligt dansade alla tillsammans och då vågade man bjuda upp varandra hejvilt, säger Sahlberg.

Två andra finalister var Musse och hans mamma Veronica som tävlade tillsammans.
Två andra finalister var Musse och hans mamma Veronica som tävlade tillsammans.

“Alltid någon som kommenterar att man är just tjej”

Oliver och Ingrid går i samma skola. Även om de flera gånger tidigare skejtat samtidigt i parken så är det första gången de skejtar tillsammans.

Ingrid brukar inte gå på tjejskejten på måndagar. Samtidigt upplever Ingrid att tjejerna inte får samma respekt som killarna.

– Jag tycker det är ganska konstigt att det ska kallas “tjejskejt”. Vi är alla ändå bara skejtare det är ingen skillnad på kill- och tjejskejt. Men så fort jag är i parken så är det alltid någon som kommenterar att man är just tjej, säger Ingrid.

Oliver tror att det få antalet tjejer i parken kan bero på hur killarna behandlar tjejerna.

– Jag tror många killar både vill visa upp sig och sina tricks och samtidigt ser de ner på tjejerna och de tänker att de aldrig kommer komma upp i samma nivå som männen inom skejting, säger Oliver.

“Som ett team”

Båda håller med det Fanny Sahlberg märkt av om att stämningen på tjejskejten skiljer sig från den vanliga skejten.

– Det känns som man är mycket närmre varandra på tjejskejten medan på mixen så vill man göra sina bästa trix och visa hur bra man är, säger Oliver.

– Ja, när vi tjejer skejtar känns det som att vi gör det mer tillsammans. Som ett team. Men när killar är med ska de visa att de är bättre än oss, instämmer Ingrid.

Klipp från innan tävlingen och från Ingrid och Olivers tävlingsframförande.
Klipp från innan tävlingen och från Ingrid och Olivers tävlingsframförande.

Efter två rundor och en final tog Oliver och Ingrid hem segern. De vann nya brädor, klockor, och skejtkläder.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget