Coronaviruset kan stoppa veteranerna från 75-årsparaden

Den 9 maj på Röda torget i Moskva ska veteranerna som besegrade Nazityskland exakt 75 år tidigare hyllas. Nu menar Anton Kobyakov som är ansvarig för paraden att riskgrupper inte ska bjudas in vilket skulle innebära att inga veteraner kommer närvara.

Paraden kan flyttas till den 24e juni.
Paraden kan flyttas till den 24e juni.

Tidigare i dag rapporterade Russia Today att antalet smittade per dag i Ryssland nu är uppe i över 1000 stycken och att totalen börjar närma sig 8000 smittade. Därför har Ryssland nu börjat ta det nya coronaviruset på allvar.

Russia Today rapporterar också om att paraden kan flyttas till den 24 juni. Det datumet ses som det näst bästa alternativet eftersom den dagen år 1945 marscherade trupperna på Röda torget för att fira segern över Nazityskland.

Trots spekulationerna har inte ryska regeringen gått ut med något beslut om att planerna ändras. Så sent som den andra april gick försvarsministern Igor Konashenkov ut och sa att förberedelserna fortsätter enligt planen.

Anton Kobyakov som är ansvarig för evenemanget tycker inte att någon över 65 år borde bjudas in. Då de yngsta veteranerna är i tidiga 90-årsåldern tycker Kobyakov att det vore olämpligt för dem att komma. Just nu är det dessutom inte tillåtet för människor över 65 att lämna sitt hem.

Festligheterna skulle inte bara gästas av veteraner utan även ett 30-tal regenter runtom i världen. Bland annat har Kinas generalsekreterare Xi Jinping och Frankrikes president Emmanuel Macron planer på att närvara.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget