Coronaviruset kan slå hårt mot ursprungsbefolkningar

Det är inte bara de som bor i favelor som är utsatta i Brasilien. Även ursprungsbefolkningen ligger illa till.
Det är inte bara de som bor i favelor som är utsatta i Brasilien. Även ursprungsbefolkningen ligger illa till.

Ursprungsbefolkningar i olika delar av Brasilien riskerar att “utplånas” av covid-19 enligt expert.

Luftvägssjukdomar, likt covid-19, är sedan tidigare den främsta dödsorsaken bland urinvånare.

Igår, söndag, rapporterade Brasilien om mer än 11 000 bekräftade fall av Covid-19 och 486 döda enligt engelska BBC.

Infektioner var i början koncentrerade till industrialiserade områden såsom São Paulo men har nu spridit sig över landet till urinvånarnas territorier i bland annat Amazonas. Det var även där covid-19 upptäcktes för första gången hos en urinvånare.

“Det finns en otroligt stor risk för att viruset sprids bland de infödda samhällena och utplånar dem," säger Dr Sofia Mendonça, forskare vid Federal University of São Paulo till BBC.

Hon fruktar att covid-19 kan ha en liknande effekt såsom ett mässlingsutbrott hade under 1960-talet bland medlemmar av Yanomami-befolkningen nära Venezuelas gräns. Då dog 9% av de som blev smittade.

Många ursprungsbefolkningar saknar även medel för att minska spridningen av viruset. Bland annat saker vi tar för givet som vatten och tvål och även handdesinfektion.

Som om inte det var nog tenderar ursprungsbefolkningarna i Brasilien att leva i områden med begränsad tillgång till sjukvård, särskilt intensivvårdsplatser, skriver BBC. Något som kan göra livräddande aktioner svårare.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget