För att vi inte ska blöda till döds när vi skadar oss har blodet ett system för att stelna eller koagulera. Det innebär att blodet blir geléartat och trögflytande.
Men vissa sjukdomstillstånd kan få koagulationen att ske inuti blodkärlen och där orsaka blodproppar som hindrar blodflödet, vilket kan få allvarliga konsekvenser som stroke och hjärtinfarkt.
Nu rapporterar flera läkare att det nya coronaviruset verkar kunna ha en sådan effekt på kroppen. Enligt en läkare som Washington Post talat med är det så mycket som 40 % av patienterna som utvecklar blodproppar, ibland trots att de fått blodförtunnande mediciner som ska motverka dessa.
Kraftig ökning av stroke-fall
CNN har talat med en läkare på Mount Sinai-sjukhuset i New York som berättar att de för närvarande behandlar fem patienter under 50 år som drabbats av stroke efter att ha haft en coronavirusinfektion.
– Vi har sett en sjufaldig ökning av stroke-fall bland unga patienter de senaste två veckorna, säger Thomas Oxley till CNN.
Normalt brukar sjukhuset ha färre än två stroke-patienter i månaden som är under 50 år.
Anledningen oklar
Ingen vet ännu varför coronaviruset orsakar blodproppar. Effekten är den omvända jämfört med virus som orsakar blödarfeber, som ebola, där viruset hindrar blodet från att koagulera, med kraftiga blödningar som följd. Men den bakomliggande mekanismen kan vara liknande.
– Detta är en av de mest omdiskuterade frågorna kring covid-19 just nu, säger läkaren Michelle Gong till CNN.