Coronasäker skolbal i Kalifornien

Under lördagskvällen anordnade Santa Rosa High School skolbal, trots rådande pandemi. I vanliga fall krävs det bara en tjusig outfit, och kanske ha en dejt, för att delta. I år såg det annorlunda ut.

Baldrottningen Emily Johansson, 18, och balkungen Spencer Page, 18.
Baldrottningen Emily Johansson, 18, och balkungen Spencer Page, 18.

Vårterminen börjar lida mot sitt slut och därmed är det snart dags för studentfiranden och allt vad det innebär – så länge de anordnas på ett sätt att risken för spridning av covid-19 minimeras. Det meddelar den svenska folkhälsomyndigheten. Tvärs över atlanten, på Santa Rosa High School i norra Kalifornien skulle man kunna tro att folkhälsomyndighetens talan var bli ledordet för årets skolbal. Den var nämligen helt coronaanpassad.

Det var under lördagskvällen som Santa Rosa High School anordnade skolbal för årets avgångselever. Men allt var inte som vanligt - det berättar balens kungligheter: Emily Johansson, 18, och Spencer Page, 18.

– I vanliga fall hålls balen i vår svettiga gympasal men nu var vi utomhus på skolans fotbollsplan istället, berättar Spencer.

Det var inte den enda åtgärden som togs för att minimera spridningsrisken av covid-19. Alla balgäster behövde även visa upp ett max tre dagar gammalt negativt coronatest eller vara helt vaccinerade. Dessutom bar alla mask, förutom vid enstaka fototillfällen.

–  Jag kände mig trygg med hur balen var upplagd, och om folk stod för nära så såg lärarna till att vi höll distansen, berättar Emily.

På många andra gymnasieskolor i Kalifornien har liknande skolbaler ägt rum på sista tiden. Och när Emily skull inhandla sin balklänning märkte hon något som talade för trenden.

– När jag kollade efter balklänningar såg jag att många klänningar kom med en matchande mask, berättar hon.

Både Emily och Spencer tycker att kvällen var lyckad, till och med över förväntan med hänsyn till omständigheterna. På frågan om de skulle rekommendera svenska gymnasielever att göra något liknande svarar de enhälligt:

– JA!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget