Coronakrisens superstjärnor

När årets sommarpratare ska presenteras är det sannolikt att krisen som orsakats av covid-19 kommer att ha haft viss inverkan. Nyhetsrapporteringen är intensiv och folkets efterfrågan på information stor. Detta har medfört att Sverige fått en ny och något osannolik kategori av medial elit i det dystra läge som nu råder. Här är personerna som navigerar svenska folket genom coronakrisen.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog

Få svenskar har gjort en lika sensationell medial karriär som Anders Tegnell. När coronakrisen briserade i Sverige var det naturligt att Tegnell som statsepidemiolog skulle få stå i centrum, men att han några veckor senare skulle sitta i Skavlan och vara ett av landets hetaste intervjuobjekt kunde nog inte svenska folket, men kanske framför allt inte Anders Tegnell själv, förutspå. Han har även blivit uppmärksammad internationellt då Sveriges handlingsplan med förhållandevis lite restriktioner och förbud för att motarbeta covid-19 har skiljt sig från omvärldens. Första gången svenska folket bekantade sig med Anders Tegnell var under svininfluensan då han var chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Anders Wallensten.
Anders Wallensten.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog

Vid Anders Tegnells sida står Anders Wallensten. Wallensten kan ofta ses på de dagliga presskonferenserna om det nya coronavirusets utbredning. Hans mediala genomslag har inte varit av samma dignitet som Tegnells, kanske just för att han är biträdande, men han har likväl blivit ett bekant ansikte på de svenska nyhetssändningarna.

Agnes Wold.
Agnes Wold.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi

Om coronakrisen har gjort Anders Tegnell till en medial raket så är Agnes Wold mer av en fyr. Hon har synts i kris efter kris och dementerat medicinska fake news. Även hon gästade Skavlan nyligen. Hon har förkunnat att hon professionellt sysslar med bakteriologi – alltså inte virus – alltså inte det nya coronaviruset, men som ett ansikte utåt för rationalitet söker sig svensk media sig likväl till henne, och likväl uttalar hon sig och likväl går hon genom rutan.

Johan Carlson.
Johan Carlson.

Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten

Carlson har en gedigen historik i epidemiologins värld. Han har jobbat med smittskydd i EU, som överläkare på smittskyddsinstitutet och enhetschef på Socialstyrelsen. Sedan 2009 är han generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och ses nu ofta på myndighetens presskonferenser.

Johan Giesecke.
Johan Giesecke.

Johan Giesecke, före detta statsepidemiolog

Johan Giesecke är vår före detta statsepidemiolog och har någon gång kallat Anders Tegnell för ”sin pojke”. Nu är han rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO), men syns under coronakrisen framför allt som expert i tv. Han har under coronakrisen bland annat hävdat att experterna får för stor makt i förhållande till politikerna. Bestämd.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget