Corona-arbetslösa ökar efterfrågan på studiemedel

Många har förlorat jobbet under coronakrisen och fler står på tur. Nu vänder sig svenskarna till skolan för att få försörjning genom studiemedel.

CSN har fått in 8000 fler ansökningar om studiestöd i sommar än föregående år.
CSN har fått in 8000 fler ansökningar om studiestöd i sommar än föregående år.

Antalet arbetslösa kommer enligt regeringen att nå en halv miljon. Nu söker många istället kurser och utbildningar för att få studiemedel

Emma Strøbæck, 26, studerar på IHM Business School i Stockholm och har under våren sökt extrajobb utan framgång. Få företag anställer. Det planerade sommarjobbet med ett evenföretag förväntas att ställas in och istället har hon sökt kurser till sommaren – som en plan B.

– Kurserna känns väl inte allt för relevanta, men det känns ändå viktigt att ha en inkomst och inte ta för mycket av sparandet som ska gå till annat, såsom en lägenhet, säger hon.

"Vi arbetar med vanliga rutiner och även om det tar längre tid att få svar så kan man sitta lugnt i båten. Pengarna kommer att komma in som de ska" – Klas Elfving, pressekreterare på CSN
"Vi arbetar med vanliga rutiner och även om det tar längre tid att få svar så kan man sitta lugnt i båten. Pengarna kommer att komma in som de ska" – Klas Elfving, pressekreterare på CSN

+8000 lån i sommar

Efterfrågan på studiemedel är stor i år men inget som överraskar Klas Elving, pressekreterare på Centrala studiestödsnämnden.

– Historisk erfarenhet visar att människor i större utsträckning väljer att studera, låna pengar och ta bidrag under lågkonjunkturer.

– Antagningen till sommarkurser har ökat från 36,000 till 44,000. Det är 8000 fler än i fjol. Det är första tecknet på att det är fler som kommer att vilja plugga, säger han.

Idag får en halv miljon svenskar studiestöd. Hur mycket ansökningarna kommer att stiga är för tidigt att säga. Just nu arbetar CSN med att planera inför det höga tryck som väntas till höstterminen.

– Vi arbetar med vanliga rutiner och även om det tar längre tid att få svar så kan man sitta lugnt i båten. Pengarna kommer att komma in som de ska, säger han.

För att underlätta den ekonomiska situationen för kommande och nuvarande studenter har CSN efter regeringens påbud slopat fribeloppet. i år kan du tjäna hur mycket som helst men fortfarande få bidrag och lån. Utökade trygghetsregler gör att återbetalning kan pausas tills dess att du kan betala.

Emma Strøbæck berättar att hon har höga lån från tidigare studier. Hon vill inte ta mer lån, men just nu verkar det som hennes bästa utväg.

– Situationen känns lite ”pest eller kolera”, men på något sätt måste man ha pengar, säger hon.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget