Centerpartiet vill korta ned sommarlovet

För att höja kunskapsnivån i skolan ska sommarlovet kortas ned. Det föreslår Centerpartiet och deras ledare Muharrem Demirok.

– Vi halkar efter de övriga nordiska länderna, säger han till Ekot.

Det blir mindre bad och mer klassrum om Centerpartiet får bestämma.
Det blir mindre bad och mer klassrum om Centerpartiet får bestämma.

Det är med målet att höja elevernas studieresultat som Centerpartiet vill förlänga det svenska läsåret med två veckor. Förslaget är en del av den översyn av utbildningspolitiken Centern gör inför sin partistämma i höst.

– Vi ser i dag att vi behöver jobba med att höja kunskapsresultaten generellt i skolan. Ett längre sommarlov gör att de som redan har det svårt hamnar ännu längre bort från att nå sina kunskapsmål, säger partiledaren Muharrem Demirok i en debatt i P1 Morgon.

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.
Centerpartiets ledare Muharrem Demirok.
Som Grinchen på julafton

Centerpartiets ledare förstår om förslaget inte känns kul för eleverna att höra.

– Visst känner man sig som Grinchen på julafton när man lägger fram ett sådant här förslag. Men vi måste fokusera på kunskapsnivå och att få en jämlik skola i hela Sverige, säger han och tar våra nordiska grannländer som lyckade exempel på förlängda läsår.

– I Danmark har barnen gått i skolan flera veckor redan, medan de svenska barnen precis har börjat skolan. Det innebär att vi halkar efter de övriga nordiska länderna, säger Muharrem Demirok till Ekot.

Sverige Lärare kritiska

Centerpartiets förslag om kortare sommarlov möts av kritik från fackförbundet Sveriges Lärare.

– Man tittar för mycket på kvantitet istället för kvalitet. Vi vill se att man tittar på den ordinarie verksamheten, säger Åsa Fahlén som är ordförande i lärarfacket.

Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén.
Sveriges Lärares ordförande Åsa Fahlén.

Hon säger att lärarna redan vittnar om att de inte hinner med att stötta elever så mycket som de skulle vilja. Ett utökat läsår skulle enligt Åsa Fahlén inte göra någon skillnad för de barn som behöver extra stöd.

– Vi måste ju se till att de barnen får den hjälpen de behöver idag, något som lärarna säger att de inte kan ge. Då spelar inte två veckor till av samma sak någon roll, säger Åsa Fahlén i P1 Morgons debatt.

Om förslaget blir verklighet kommer det kosta ungefär fem miljarder enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget