Den sydafrikanske löparen Caster Semenya måste medicinera för att sänka nivåerna av testosteron i kroppen. Annars får hon inte tävla. Idrottens skiljedomstol, CAS, avslår Semenyas överklagan.
Den internationella organisationen för friidrottsförbund, IAAF, ville under förra året införa nya regler kring tillåtna nivåer av testosteron för kvinnliga medeldistanslöpare. Caster Semenya överklagade beslutet till CAS och de nya reglerna sköts upp i väntan på skiljedomstolens beslut.
Semenya slog igenom på 800 meter löpning under VM i Berlin 2009 och har dominerat disciplinen sedan dess.
Har en vecka på sig
Nu är beslutet taget och de nya reglerna kommer att träda i kraft innan höstens VM i Doha, Qatar. Semenya och övriga idrottare som drabbas av beslutet måste börja medicinera inom en vecka om de vill delta i kommande världsmästerskap.
– Caster kämpar för något mer än bara löparbanor och friidrott — hon kämpar för kvinnor inom sport och inom samhället. Det respekterar jag henne för, har friidrottskollegan Wayde van Niekerk sagt om fallet.
Fallet har väckt stor uppmärksamhet men de tre CAS-domarna hävdar att beslutet är diskriminerande men nödvändigt i syfte att bevara rättvisa tävlingar för kvinnor. De nya reglerna har kritiserat av många. FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), anser att de kan vara ett brott mot internationella normer för mänskliga rättigheter.
Forskarna är osams
Angelica Hirschberg, ovstetrik- och gynekologiprofessor vid Karolinska Institutet, har forskat kring samband mellan hög testosteronhalt och framgångar hos idrottskvinnor. Hon har funnit att det finns ett samband mellan hyperandrogyna kvinnor och idrottsframgångar.
I British Medical Journal har forskare publicerat en studie där de menar att detta är en myt. Det ska istället vara talang som ligger bakom framgångarna.