Brittney Griners första intervju efter tiden i ryskt fängelse

Den amerikanska WNBA-spelaren har gjort sin första presskonferens efter att hon suttit i ryskt fängelse sedan februari förra året. En känslosam Griner berättade hur viktig familjen varit.

– Jag vet vad mörka tider innebär, säger hon.

En känslosam Griner på presskonferensen i Phoenix.
En känslosam Griner på presskonferensen i Phoenix.

32-årige Brittney Griner är en av världens största basketspelare. Den 17 februari förra året greps Griner på en flygplats utanför Moskva. WNBA-stjärnan dömdes till nio års fängelse för att ha haft cannabisolja i bagaget. Griner släpptes i december från fängelset efter att ha varit frihetsberövad i nästan tio månader. Genom ett fångbyte mellan USA och Ryssland kunde basketspelaren och den ryske vapen handlaren Victor But släppas.

Bilderna på familjen

Griner har hållit en låg profil sedan hon landat på amerikansk mark. Igår höll hon sin första presskonferens i Phoenix där hon berättade vad familjen inneburit under tiden i fängelset.

– När jag förlorade hoppet tittade jag på bilder på min familj. Att bara se deras ansikten hjälpte verkligen, säger hon.

Comebacken i Phoenix Mercury

Stjärnan gör comeback i Phoenix Mercury som hon spelat för sedan 2013. Griner kommer inte att spela utomlands igen, om det inte är med det amerikanska landslaget.

– Det var som om jag var 16 år igen, berättar Griner om första gången hon tränade med en boll tillbaka i USA.

”Det fick mig att känna hopp”

Basketspelaren säger att hon vill kämpa för folk som är oskyldigt dömda runt om i världen. Det betyder mycket att veta att det finns folk som kämpar för att man ska släppas fri menar stjärnan.

– Bara att vara medveten om det när du inte vet något annat, de gånger där jag hade möjlighet att se vad som höll på att hända gjorde mig definitivt mer lugn. Det fick mig att känna hopp, säger Griner på presskonferensen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget