TikTok-användare delar sin passion för böcker med miljoner och väcker titlar de älskar till liv. Fenomenet #BookTok namnger nu hyllor i bokhandeln och får unga att läsa mer än någonsin, allt på under en minut.
– Det har aldrig varit så coolt att läsa som nu, säger Moa Magnfors på Adlibris.
Moa Magnfors, biträdande butikschef på Adlibris.
Foto: Ella Öfwerman
Bokryggar står tätt och målar hyllorna längs väggarna på Adlibris. Lamporna i taket kastar ett sken på deckare, sci-fi och poesi men bland kategorierna finns en nykomling — nämligen sektionen BookTok.
En virtuell bokklubb
Under flera år har dystra rapporter kommit in om ungas läsning, men en studie från SOM-institutet 2021 visar att siffrorna har vänt. Jämfört med året innan ökade läsningen med sex procentenheter. Varannan i åldersgruppen 16 till 29 uppger att de läser tryckta böcker varje månad, vilket är mer än vuxna. En anledning till ökningen kan vara att litteratur tagit större plats i sociala medier, som i TikToks virtuella bokklubb #BookTok.
– Kollegor som har jobbat i bokhandel hur länge som helst säger att de aldrig har varit med om något liknande. Boken har fått uppsving i en helt ny målgrupp och intresset håller i sig, säger Moa Magnfors, biträdande butikschef på Adlibris.
Ett av butikens fem bord staplade med BookToks.
Foto: Ella Öfwerman
Gamla titlar väcks till liv
På Tiktok kan man djupdyka i bokrecensioner, läsinspiration, bokhauls och bokmemes. Trenden har påverkat försäljningen av böcker i ett flertal länder och litteratur på engelska har fått ett uppsving. På Adlibris i Stockholm har man köpt in nya titlar och anpassat butiken med en helt egen Tiktok-avdelning.
– Intresset för renodlad vuxenlitteratur försvinner ganska fort jämfört med BookToks, där går titlarna hela tiden. Det är kul att det inte bara är ungdomsböcker med färgglada omslag som efterfrågas, klassiker som Donna Tartt eller Jane Austen kommer också tillbaka.
Moa Magnfors måste ständigt fylla på för att titlarna säljer snabbt.
Foto: Ella Öfwerman
Ett hypestyrt läsande
De anställda på Akademibokhandeln ett par kvarter bort märker också av trenden. En dag dök plötsligt klungor av unga upp för att hänga i butiken och diskutera den senaste boken. Även de har nu fyllt hyllor med BookToks som domineras av genrerna romance och fantasy.
– Nackdelen med ett hypestyrt läsande är att det lätt blir nischat, men man kan ju se det som en inkörsport. Det viktigaste är att unga börjar läsa och troligtvis finner man ju nya vägar och andra böcker, säger Pernilla Duvander, biträdande butikschef och inköpare på Akademibokhandeln.
“Att läsa är en aesthetic”
En annan medarbetare på Akademibokhandeln är Emma Svartsjö. Varje vecka håller hon sig uppdaterad på TikTok för att beställa hem populära böcker till butiken. Hon tror att läsandet kan vara en motreaktion när allt fler väljer bort mobilen för att vara mer närvarande i sina fysiska liv. Hon menar att det är lite old-school och coolt med fysiska böcker.
– Det är en särskilt känsla att hålla en bok i handen. Det hjälper en att koppla bort en stund från sociala medier.
Emma Svartsjö på Akademibokhandeln.
Foto: Ella Öfwerman
Hon tror också att det är en kombination av läsning och en livsstil som trendar. Det måste alltså vara rätt omslag för att boken ska kunna säljas.
– Jag upplever att omslaget är superviktigt, det ska se snyggt ut i bokhyllan. Att visa upp vad man gör när man läser eller att sitta på tunnelbanan med sin bok har blivit en aesthetic.
Är BookTok en bra grej?
– Jag tycker att BookTok är underbart. Allt som bidrar till mer läsglädje bland unga är ju toppen.
BookTok-avdelningarna på Adlibris och Akademibokhandeln.