Biblioteket är öppet, men man får inte sitta ner

Målet under coronapandemin har varit att göra platser där man tidigare kunde mötas, till platser där man inte längre kan det. På ungdomsbiblioteket Lava har de satsat på digitala möten och content, men också insett att det inte kan ersätta det kreativa rummet.

Åtta personer får besöka ungdomsbiblioteket Lava samtidigt.
Åtta personer får besöka ungdomsbiblioteket Lava samtidigt.

Sveriges bibliotek har varit öppna under hela pandemin – förutom i slutet av december förra året, då regeringen (eller Folkhälsomyndigheten, det är osäkert vem som var ansvarig) rekommenderade dem att stänga. Det var dock på felaktiga grunder, och beslutet togs snabbt tillbaka. Bibliotek är viktiga för demokratin, och för att alla ska ha tillgång kunskap. Men de har ändå drabbats av begränsningarna.

– Man får komma in, men man får inte sitta ner, säger Deniz Valentin på ungdomsbiblioteket Lava i Stockholm. Man går in för att låna den bok (eller musikinstrument!) man vill ha, och sen går man ut.

Lava är ett bibliotek, men också en kreativ verkstad. Det är något som har varit svårt att helt digitalisera.

– Ungdomar kommer till biblioteket för att få verktyg, material och utrymme, säger Deniz Valentin.

Att behöva sitta hemma påverkar också ungdomar på ett unikt sätt, berättar platsforskaren Ola Thufvesson.

–De håller på att forma sin framtida identitet, säger han. Han anser att samhället efter coronapandemin måste gå samman för att på något sätt avdigitaliseras, och visa på att det finns mer humor och spontanitet i det fysiska mötet.

– Men det kan också få vara okej att vara hemma, säger Ola Thufvesson. Det kan finnas en oerhörd social press att hela tiden vara ute och göra saker, och att göra rätt saker. Och för de som tycker det är skönt att få sitta hemma, kan det här visa att det är okej.

Under påsklovet har ungdomsbiblioteket Lava haft digitala workshops, där deltagarna till exempel kan lära sig att redigera videor, eller skapa musik, men de har också tider då biblioteket är öppet.

– Det är ändå personer som kommer för att helt enkelt låna böcker, säger Deniz Valentin.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget