Australien – "nästan som innan pandemin"

Australien har öppnat upp. Vaccineringen är i full gång och pandemin är i princip över. Den australiensiska motsvarigheten till Sveriges folkhälsomyndighet rapporterar att landet har mycket få pågående fall av covid-19.

En av de australiensare som njuter av att ha pandemin i backspegeln är surf-coachen och konstinramaren Jesse Halkett, 27, som bor i den lilla kuststaden Noosa Heads på Australiens östkust tillsammans med sin svenska sambo Stina Wahlén. Staden tillhör surfparadiset The Sunshine Coast och har med sina 84 bekräftade fall av covid-19 haft ett förhållandevis milt pandemiår.

– Jag blev aldrig sjuk, men jag har vänner som varit sjuka. De smittades dock när de var på resande fot utanför Australien, säger Jesse.

Så ser det till stor del ut i Australien. De flesta fallen man haft i landet är personer som blivit smittade utomlands. Smittspridningen innanför landets gränser har, med några undantag, varit låg.

Jesse Halkett, 27, på stranden i Noosa Heads, Queensland, Australien.
Jesse Halkett, 27, på stranden i Noosa Heads, Queensland, Australien.

För många, speciellt de som inte bor i de större städerna, är livet nästan helt som innan pandemin.

– Jag kliver upp vid sex, sedan går jag till stranden och surfar med mina vänner. Vid åtta köper jag en kaffe och går till jobbet. Sedan slutar jag vid 14 och då går jag antingen tillbaka till stranden och möter mina vänner, eller så åker vi någonstans och hänger, säger Jesse.

Jesse och Stina har en kväll på stranden med familj och vänner.
Jesse och Stina har en kväll på stranden med familj och vänner.

Jesse berättar att han träffar sina vänner och sin familj som vanligt. Utomhusfester med färre än 500 deltagare är tillåtna, och man får resa fritt inom landet.

Har ni något roligt planerat nu när det öppnat upp?

– Jag och Stina ska flyga till Melbourne om några veckor. Sedan längtar vi efter att få flyga till Sverige, förhoppningsvis innan sommaren där är slut, säger Jesse.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget