Vill man söka studier till hösten är 17 april datumet att hålla koll på. Det är nämligen årets sista anmälningsdag för studier med start hösten 2023.
Under förra årets antagningsperiod hade det kommit in över 370 tusen ansökan för studier hösten 2022, enligt Universitets- och högskolerådets (UHR) statistik. Men prognosen för 2023 har visat att intresset för högskolestudier sannolikt ska öka igen, menar UHR.
Vad bör man tänka på inför antagningen till höstens studier?
Läget har pratat med Nori Nyström, studievägledare på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, för att fråga om det viktigaste att ha i åtanke inför studievalet.
– Att vara motiverad till det man ska studera brukar leda till bättre resultat, så det är viktigt att känna efter vad man är intresserad av. Fråga dig själv: vad har jag gillat för ämnen i skolan, vad har jag inte gillar för ämnen? menar Nyström.
Nyström påpekar vikten av att själv kolla upp information och hänvisar till högskolornas egna hemsidor där det finns mycket information om de olika utbildningarna. Hon vill också påminna om de alternativa sätten att plugga vidare på.
– Det finns olika sätt att studera, det behöver inte vara tre år eller fem år på ett universitet. Det finns kortare utbildningar som är närmare arbetslivet, såsom yrkeshögskolan.
Fördomar om olika typer av utbildningar
Nyström upplever att det finns många fördomar om studier på universitet gentemot studier på till exempel just yrkeshögskolor.
– Många verkar tro att det är bättre att studera på universitet än på yrkeshögskola för att det är lite finare. Och att man ofta vill välja brett för att det är “säkert”. Men vissa vill ju bara studera för att få ett jobb och då kan yrkeshögskolan vara ett jättebra alternativ, anser Nyström.
Brist på mångfald
Vid de tekniska utbildningarna på KTH har det länge varit samma typ av studenter, en majoritet killar med liknande bakgrund. Man har länge arbetat med att värva in fler tjejer i utbildningarna, vilket har gett resultat. Men det finns fortfarande brist på mångfald på högskolan, vilket Nyström tror kan bero på de höga antagningspoängen.
– Men det finns flera vägar in - tekniskt basår, matematik- och fysikprovet är alternativa vägar som många kanske inte känner till. Det kan bli så definitivt, att “nu är det gymnasieval, nu ska jag välja vad jag ska göra i framtiden”. Men det finns absolut möjligheter att senare i livet inse att man vill studera något inom teknik, säger hon.
Nyström upplever att många tänker mycket på framtiden, på vad man kommer jobba med, på vad som är möjligt för en själv. Men man kan alltid skola om sig, vilket är bra att ha i åtanke.
– Man tänker alltid så långt fram men man får också tänka på “var är jag nu?” och “vad vill jag nu?”
Ett viktigt tips är därför att inte stressa upp sig.
– Ta det lite lugnt ibland. Det är ett så stort beslut för många. Det är viktigt att tänka på att utbildningen fortsätter även i arbetslivet. På högskolan får man en grund men du blir inte klar sedan heller, säger Nyström.