Att resa under corona: "På ett sätt är det ju oetiskt"

Smittspridning, ansvar och turistindustrin. Det är saker som kommer på tal när Läget frågar fem unga om det är okej att resa utomlands mitt under en pandemi.

Vad tycker ni om att resa utomlands under pandemin?

Från vänster: Nino Saldes Åkerström, Anastasiya Ronik, och Jennifer Ormö.
Från vänster: Nino Saldes Åkerström, Anastasiya Ronik, och Jennifer Ormö.

Nino Saldes Åkerström, 17

– Så länge man själv tar ansvar, ser till att man har ett negativt covidtest och åker med ansiktsmask. Då tycker inte jag det är någon fara att man reser. Ska man förbjuda alla resor? Vilka är det som kommer påverkas av det? Ja, det är ju turistindustrin och vilka är det? Vanliga människor.

Anastasiya Ronik, 18

– Jag har ganska starka åsikter, man ska inte göra det. Jag tycker det är så fel. Det är mycket spridning just nu. Genom att åka på den där semestern tycker jag inte man gör världen någon tjänst. Man ser ju hur smittan fortfarande sprids.

Jennifer Ormö, 18

– Nej, jag skulle absolut inte göra det. Dels i ett miljöperspektiv men också för vår hälsa. Det kan verkligen vänta. Viruset har spridit sig för att folk inte kan hålla sig hemma. Att då sprida vidare till andra länder och få hem deras mutationer som vaccinet plötsligt inte biter på det. Stanna hemma bara.

Vad tycker ni om att resa utomlands under pandemin?

Anna Törnberg och Bimo Soenarso.
Anna Törnberg och Bimo Soenarso.

Anna Törnberg, 19

– På ett sätt är det ju oetiskt, men jag inte om jag hade tackat nej till att göra det heller. Det är svårt att stoppa allt. Man borde inte, men man vill nog. Jag velar jättemycket över det, men hade inte gjort det just nu.

Bimo Soenarso, 19

– Det är extremt trist att vara fast i Sverige och det är kul att resa. Om man vill resa, res, men man får försöka stå för konsekvenserna. Så länge man följer rekommendationer och gör sitt bästa för att sköta sig tycker jag att man kan resa.

Webbfråga Har du rest utomlands under pandemin?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget