Atletico-stjärnan drömmer om VM

Hanna Lundkvist hoppas på VM i sommar
Foto: Johan Nilsson / TT
Hanna Lundkvist hoppas på VM i sommar Foto: Johan Nilsson / TT

I sommar kommer Sverige spela fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland.

Nu kan en ny kandidat ta en plats i truppen: Atletico Madrids Hanna Lundkvist, 20.

 - Jag tror absolut det finns en chans, säger hon till Läget.

När Sverige i torsdags tog emot Norge på Gamla Ullevi blev det en böljande match. De drygt 10 000 supportrarna fick se Sverige göra tre mål och leda matchen två gånger. Trots det blev det ingen vinst. Efter att Olivia Schough gjort 3-2 på tilläggstid kändes matchen avgjord, men Norge hann komma tillbaka och göra ett mål med matchens sista spark.

Döljer nervositeten

Matchen mot Norge var förvisso bara en träningsmatch, men också kanske den viktigaste träningsmatchen i Hanna Lundkvists karriär. Det var nämligen den sista innan VM-truppen presenteras i juni. Ändå verkade hon inte speciellt nervös.

- Isåfall är jag bra på att dölja det, säger hon och skrattar.

Hanna Lundkvist byts in med en halvtimme kvar
Hanna Lundkvist byts in med en halvtimme kvar

Relativt nöjd med insatsen

– Vi önskar väl alla att vi kunde ta bort det sista som hände, men utöver det tycker jag det kändes bra, säger Lundkvist, som ser positivt på sin egen insats.

– Det finns alltid saker man kan göra bättre, men jag gjorde väl det jag skulle och använde mina styrkor, fortsätter hon.

VM-aktuell på nolltid

Det har gått snabbt för Hanna Lundkvist. I december 2021 värvades hon av Atletico Madrid och i februari i år debuterade hon i landslaget. Nu är hon redan aktuell för sommarens VM i Australien och Nya Zeeland. Hon tror själv att hon kan knipa en plats i truppen.

– Jag ser på det positivt och tror absolut det finns en chans. Jag tycker att jag visat mina kvalitéer på ett hyfsat bra sätt.

Experten siar

SVT:s expert Daniel Nannskog säger till Läget att Lundkvists chanser egentligen beror på bara en grej - lagkamratens skadeläge. På samma position konkurrerar nämligen Hanna Glas som tvingades till operation i höstas, och fortfarande inte är tillbaka i landslaget.

- Frågan är om (Hanna) Glas hinner komma tillbaka, om hon är hel och redo att spela. Om inte så är det troligt att Lundkvist får chansen.

Möter Barcelona på lördag - inför storpublik

På lördag möter Lundkvist Atletico Madrid serieettan Barcelona som i sin förra match mot Real Madrid hade 91 553 åskådare. Inför lördagens match är många sektioner redan slutsålda.

– Det är en väldigt tuff match. Vi måste göra vår bästa prestation för att kunna ta poäng. Men jag ser fram emot det.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget