Att sköta om en fotbollsplan kan vara en knepig uppgift. Naturgräsmattan på den svenska nationalarenan Friends Arena måste rivas upp och bytas ut lika ofta som det arrangeras popkonserter. På Tele 2 Arena får konstgräsplanen åtminstone ligga kvar under en längre tid. Men här får fotbollsspelarna stora skrapsår varje gång de faller i backen och klubbarna Djurgården och Hammarby, som båda hyr in sig på arenan, har vädjat till hyresvärden att anlägga en ny matta.
Den beräknade livslängden på en konstgräsmatta är tio år. Men spelas det, som på bland annat Tele 2, elitfotboll på planen så sjunker den till tre. Då bedöms inte mattan längre kunna hålla den kvalitet som krävs för det snabba och tunga elitspelet och måste bytas ut. Men vad händer då med den gamla mattan?
Konstrgräset återanvänds
Tidigare har det inte funnits något vidare användningsområde för elitgräset som grävts upp. Men i Stockholm har man nu hittat ett sätt att förlänga livslängden genom att återanvända det. Staden har länge haft problem med brist på konstgräsplaner. Så i stället för att låta det gamla konstgräset ligga ihoprullat i och damma i något av kommunens förrådsutrymmen har stadens fotbollsförbund startat flera projekt som går ut på att rusta upp redan befintliga grusplaner till speldugligt skick med det gamla elitgräset. För breddidrottare bedöms det nämligen fortfarande som fullt speldugligt.
Anna Möllerberg, distriktschef på Stockholms Fotbollförbund, förklarar att initiativet har flera fördelar. Dels innebär det ett viktigt hållbarhetsarbete för både ekonomiska anledningar samt ur ett klimatperspektiv. Men främst så handlar det om att öppna upp fler ytor för bredd och spontan –idrottare att få tillgång till. Något förbundet arbetar ständigt med.
-Har vi ett konstgräs som fortfarande fungerar för breddidrottare så försöker vi hitta planer att rusta upp främst för att öka antalet spelytor.