Är tiden ute för den globala ekonomin?

Covid-19 sprids världen över och verkar nå allt och alla. Tidigt nådde smittan de ekonomiska delarna av våra liv och har idag ett järngrepp om den hyperglobaliserade världsekonomin vi har blivit så vana vid. Vad kommer att hända?

Covid-19 har en omedelbar ekonomisk effekt på världsekonomin.
Covid-19 har en omedelbar ekonomisk effekt på världsekonomin.

Människan har idkat handel över långa sträckor i tusentals år. Kolla bara på exempel som Ostindiska kompaniet eller Hudson bay-kompaniet. Ändå har ordet och fenomenet globalisering exploderat över de senaste årtiondena och internationell handel har blommat starkare än någonsin tidigare.

En kombination av att det har blivit lättare att resa, internets uppgång, handelsavtal mellan olika länder och växande ekonomier världen över har öppnat upp för ett globaliserat system där man är mer beroende av vad som händer på andra sidan jordklotet än under tidigare århundraden.

Just därför har spridningen av Covid-19 haft en så omedelbar ekonomisk effekt på världsekonomin, skriver Jonty Bloom, affärsreporter på BBC.

Professor Beata Javorcik, chefsekonom på Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), säger till BBC att bara de senaste sjutton åren har den globala ekonomin förändrats snabbt.

“Ser vi bara tillbaka till 2003, under Sars-epidemin, stod Kina för 4% av global produktion. Idag står de för 16%”, säger hon. “Vilket förklarar varför världsekonomin påverkas så pass mycket idag av vad som händer i exempelvis Kina.”

Samtidigt som globaliseringen har gjort mycket bra för mänskligheten genom att höja löner, snabbt utveckla länder och lyfta miljontals människor ur fattigdom så har den gjort så med en ökad risk för smittspridning.

“Oavsett om man syftar till en ekonomisk smitta eller en medicinsk smitta”, skriver Bloom.

Det nya globaliserade ekonomiska systemet vi lever i idag innebär stora fördelar, men också stora risker. 

Enligt Richard Portes, professor i ekonomi vid London Business School, är det uppenbart att saker och ting kommer förändras. Främst eftersom både företag och människor nu har insett vilka ekonomiska risker de har tagit under all denna tid.

Ser man till handeln, tror Portes att en konsekvens av coronavirusets spridning blir att man kommer sikta in sig mer på alternativa leverantörer närmare hemma oavsett om de är dyrare.

“Om man hittar till inhemska leverantörer kommer man hålla fast vid dom”, säger Portes till BBC. “Just på grund av de uppfattade riskerna idag med utländska leverantörer”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget