Aprilskämt om corona kan leda till fängelse

Aprilskämten ser ut att bli färre i år. Folk uppmanas av regeringar i flera länder att inte luras på coronatemat.

Aprilskämten verkar bli färre än vanligtvis i år. Spridningen av det nya coronaviruset har lett till att många fått sina liv begränsade, som en följd av de ökande antalet döda. Detta får folk att avstå från att “aprilskämta”, enligt en artikel i TT.

Det har redan spridits en stor mängd falsk information kring covid-19. Detta har lett till att flera regeringar gått ut och varnat för att skämta om viruset. I Taiwan riskerar spridare av falska rykten upp till 3 års fängelse och böter på upp till motsvarande 1 miljon kronor. Taiwan använder sig av en s.k. “taleshund” för att gå ut med varningen om aprilskämt. Hunden heter Zongchai och används av Taiwans hälsodepartement för att göra offentliga uttalanden.

— Zongchai ber er att inte skämta om utbrottet. Snälla ta hänsyn till de som arbetar vid frontlinjen för att förebygga epidemin, skriver Taiwans hälsodepartement på Facebook.

Även i Indien och Thailand går regeringarna ut med att man inte ska skämta om covid-19. I Thailand riskerar man 5 års fängelse om man ändå väljer att göra det.

— Det är mot lagen att skämta om att ha covid-19 denna första april, skriver Thailands regering på Twitter.

Stora företag tar också ansvar i frågan. Ett exempel är Google som vanligtvis står för finurliga aprilskämt. De går ut med att man avstår skämten på grund av coronapandemin, enligt ett internmeddelande som Business Insider tagit del av.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget