Hamburgare med chokladsmak och flygande spårvagnar. Det är bara några av de tusentals skämt som spridits i media genom åren. Men nu kan dagens tradition vara på väg bort. Åtminstone från tidningarna.
– Flera tidningar har slutat med aprilskämt de senaste åren. I år är det troligtvis ännu fler som tar samma beslut, säger Bengt Johansson, medieforskare och professor vid Göteborgs universitet.
Att luras på första april är en tradition som går tillbaka ända till 1500-talet. På senare år har det blivit en självklar tradition även i tidningar och massmedier. Inför första april i år meddelade Google att de avstår från sina årliga aprilskämt. Flera svenska medier följer samma spår. Anledningen är det allvarliga coronaläget.
– Med anledning av coronaviruset tänker vi inte publicera några aprilskämt i år, säger Pär Thorsén, webbredaktör på Nerikes Allehanda.
Falska nyheter sprids på internet
Enligt Bengt Johansson är de senaste årens debatt om falska nyheter en faktor till varför aprilskämten inte funkar i tidningar längre.
– Logiken bakom aprilskämt är att man berättar ett skämt och avslöjar det dagen efter. Det funkar inte på internet där information sprids okontrollerat, säger Bengt Johansson.
Samtidigt väljer en del tidningar att fortsätta med aprilskämt. Sydsvenskan är en av dem. Deras tanke är inte att luras, utan att ge sina läsare ett gott skratt.
– Det är viktigt med underhållning, inte minst i kriser som den vi befinner oss i nu, säger Marcus Ekdahl, redaktionschef på Sydsvenskan.
Men underhållning i media behöver inte försvinna bara för att aprilskämten gör det. Bengt Johansson menar att det finns ännu större möjligheter att vara rolig i media i dag, men att tidningar måste hitta andra sätt att skämta på.
– Kanske är memes framtidens aprilskämt.