”Apljud” och rasistiska påhopp i vänskapsmatch

Paul Pogba (till vänster) i närkamp med Konstantin Rausch under vänskapsmatchen mellan Ryssland och Frankrike.
Paul Pogba (till vänster) i närkamp med Konstantin Rausch under vänskapsmatchen mellan Ryssland och Frankrike.

Frankrikes 3–1-vinst mot Ryssland lever i skuggan av de ryska fansen som uppges ha gjort ”apljud” mot de franska spelarna. Det är inte första gången ryska supportrar anklagas för rasistiska påhopp.

Värdnationen Ryssland har lovat att rasism inte kommer vara ett aktuellt problem under fotbolls-VM i sommar, men nu anklagas ryska supportrar för rasistiska utspel gentemot de franska storspelarna Paul Pogba och Ousmane Dembélé.

I slutet av mars besökte Frankrike S:t Petersburg för att möta Ryssland i en vänskapsmatch. Matchen slutade 3–1 till Frankrike, efter två mål av Kylian M’Bappé och ett av Paul Pogba.

Nyhetsbyrån AFP:s fotografer som var på plats rapporterade direkt efter matchen om de rasistiska ropen som ryska fans skrikit i samband med fransosernas hörnor.

Under matchen fick Manchester Uniteds mittfältare Pogba och den unge Barcelonaspelaren Dembélé höra rasistiska ord från den ryska publiken, bland annat ”apljud”.

Rasism mot egna spelare 

Ryssland har ett negativt förflutet beträffande rasism inom fotboll. Enda ner till Champions Leauge för tonåringar förekommer rasism, till och med mot spelare i det egna laget. Enligt yle Sporten anklagades Spartak Moskva nyligen för rasistiska utspel genom att lägga ut en bild på Twitter på svarta spelare i det egna laget med texten ”chokladen smälter i solen”.

Fifa granskar Ryssland 

Laura Flessel-Colovic, Frankrikes idrottsminister, klandrade under onsdagen de ryska fansen för rasism och lämnade in klagomål till Fifa. Internationella förbundet Fifa har nu inlett en disciplinär utredning mot det ryska fotbollsförbundet, där rasism från läktarhåll är ett aktuellt samtalsämne inför sommarens VM i Ryssland.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget