591 personer har dött i covid-19 i Sverige

Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.
Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Folkhälsomyndigheten senaste siffror visar att 7 693 personer bekräftats blivit smittade av coronaviruset och att 591 dött till följd av covid-19. Cirka 440 personer som har smittan intensivvårdas idag, rapporterar TT.

På tisdagens presskonferens berättar Anders Tegnell att Sverige snittar 40 dödsfall per dag, vilket är högre än Norge. Tegnell får frågan om varför.

– Det finns två skäl till Norges lägre dödstal. Man har smittan framför allt hos yngre personer än vad vi har i Sverige. Det andra är, av skäl som vi inte riktigt vet, så har man mycket mindre spridning på äldreboenden i Norge än vad vi har i Sverige, säger han.

Slumpvisa tester

Folkhälsomyndigheten har börjat testa slumpvalda personer för att skaffa sig en bild över hur utbredd virussmittan är. Mörkertalet är antagligen stort eftersom man testar främst de i riskgrupper. Resultatet av testerna dröjer.

– Jag hade hoppats att vi skulle ha dem i dag men räknar med att vi ska ha dem innan påsken, säger Anders Tegnell.

Han passade även på att prata om trängseln på uteserveringar efter senaste dagarnas fina väder.

– Reglerna gäller även uteserveringar vilket inte alla verkar ha uppfattat. Det finns också ett individansvar att inte skapa trängsel och hålla avstånd till sina medgäster.

Tillgängliga intensivvårdsplatser

Nu behandlas ungefär 440 personer på intensivvården som bär på coronasmittan i Sverige. Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen säger på presskonferensen att antalet tillgängliga IVA-platser är 937 stycken.

– Det motsvarar en 80-procentig kapacitetsökning på disponibla IVA-platser i landet. I nuläget är ungefär 20 procent av dem icke-belagda. 55 procent av IVA plasterna nyttjas för att vårda andra kritiskt sjuka patienter som inte har covid-19, säger Alexandersson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget