Intresset för fjällvandring är större än någonsin

Kungsleden, Lappland.
Kungsleden, Lappland.

I sommar får man tänka om gällande planer och aktiviteter. Vad som verkar lämpa sig väl i sommar är något som fick ett stort genomslag förra året, nämligen fjällvandring.

Fjällverksamheten för vandringar under sommarsäsongen organiseras och bokas nästan uteslutandes av svenska turistföreningen (STF). Det är på STF stora delar av ansvaret vilar nu när det gäller att förhålla sig till de nya förutsättningarna som råder i coronatider. Många söker sig nu till att testa fjällvandring i sommar, som ett alternativ när mycket annat kan bli svårt att genomföra. Kommunikationsansvarige för STF, Jennie Engström, tycker att det är kul att se och är väldigt glad att se intresset sprida sig.

– Intresset ökade ordentligt förra året, men i år är det ren galenskap, vi har haft en ökning på mer än 70% vad gäller sidvisningar på våra inspirationssidor. Framförallt märker vi av att många som inte vandrat så mycket tidigare nu hör av sig, säger Jennie Engström.

STF, fjällverksamheterna och fjällstationerna står dock fortfarande inför vissa utmaningar, man har blivit tvungna att förändra tidigare års rutiner. I måndags släppte man en pressrelease där man presenterade förändringar och planer för hur det förhoppningsvis kommer att se ut i sommar. Jennie Engström påpekar dock att inget är helt säkert förrän myndigheterna lämnat ytterligare besked.

– De är såklart många förändringar vi planerar att genomföra. Tidigare år har man till exempel bara kunnat dyka upp på ett annat sätt, i år måste vi kontrollera bokningsläget mycket hårdare, vi kan inte slänga ut extrabäddar på samma sätt i stugorna efter behov. Av den anledningen måste man i sommar boka och betala i förskott, säger hon.

STF är framförallt glada att det ser ut att bli en bra sommar.

– Det som verkligen är kul att se är att det känns som att det går upp för allt fler vilka häftiga upplevelser och miljöer vi kan få ta del av här hemma, säger Jennie Engström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget