276 dagar senare – rymdskeppet har landat

Kan Kina vara på väg att bli först att landa på Mars? Landet satsar på sitt rymdprogram, bland annat med ett nytt mystiskt rymdskepp.

En kinesisk rymdfarkost har landat på Jiuquan-basen i nordvästra Kina, samma plats där den sköts upp, enligt TT. Den mystiska farkosten har varit i rymden i 276 dygn.

Rymden - stjärnor. Foto: ESO / Handout

Rymdskeppet är återanvändningsbart, vilket fortfarande är ovanligt i branschen. Istället för att låta det falla ner i havet kunde det här skeppet landa på basen. Den amerikanska raketen Space X revolutionerade genom att kunna göra just det, och nu har Kina följt efter.

Begränsad insyn

Jan-Erik Wahlund är docent vid Institutet för rymdfysik vid Uppsala universitet. Han berättar att den insyn de har i det kinesiska rymdprogrammet är liten och inte speciellt detaljerad. Därför går det inte att veta vilken teknik som har testats på farkosten. Men på frågan om var den har befunnit sig har han en gissning.

“Jag trodde dom hade varit till den kinesiska rymdstationen och håller på att färdigställa den,” svarade han via mejl.

Jan-Erik Wahlund på uppskjutningen av JUICE tidigare i år.
Jan-Erik Wahlund på uppskjutningen av JUICE tidigare i år.

Koppling mellan politik och rymden

Samarbetena i rymden påverkas av de politiska relationerna och reglerna, enligt Jan-Erik Wahlund. Han tror att det är mer prestige för Kina att komma före väst och att väst, där USA är en stormakt, följer en plan oavsett vad Kina gör.

”Ser USA Kinas framsteg som ett hot?”

”Det gör dom säkert, men det får dom stå för,”svarar han.

Jan-Erik Wahlund skriver att Kina pumpar in stora summor pengar i sitt rymdprogram. Planerna är månlandningar och Marslandningar med människor. Men andra länder, bland annat Indien och Brasilien, satsar också allt mer och mer. Det handlar främst om att utnyttja rymdens olika resurser.

“Men jo, Kina är redan en storspelare och kan när som helst landa på månen med människor.”

Kolla på videon nedan där Stella, 18, berätta om hon skulle vilja åka till rymden eller inte.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget