17 åriga Smilla Sundell bäst i världen

Det svenska thaiboxning-fenomenet 17-åriga Smilla “The Hurricane” Sundell tävlade den 22 april om världsmästerskapstiteln i sin viktklass. Trots att hennes motståndare amerikanska Jackie Buntan är sju år äldre lyckades svenskan ta hem titeln.

Smilla Sundell (vänter) och Jackie Buntan (höger)
Smilla Sundell (vänter) och Jackie Buntan (höger)

Den nykrönta världsmästaren började träna thaiboxning när hon vid 11 års ålder flyttade till Koh Samui, en liten ö i Thailand. Hon menar att det “inte fanns någonting roligt att göra där förutom att thaiboxa” vilket ledde till att hon spenderade mycket tid på att träna. Även tävlandet började tidigt. Trots sin ålder har hon redan vunnit 33 matcher. I ringen utnyttjar hon sin längd på 176cm för att konstant vara offensiv och aldrig ge motståndaren tid att återhämta sig.

- Min största dröm har blivit en verklighet, säger Smilla Sundell i intervjun direkt efter matchen.

Det som skiljer kampsporten från många andra är bland annat den stora mängden “kontaktpunkter”. I boxning finns det som exempel bara två kontaktpunkter, händerna, som får användas för att gå till offensiv mot motståndaren. I thaiboxning finns det istället åtta: händer, armbågar, knän och fötter. Alla dessa får användas för att slå eller sparka mot både kropp och huvud.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget