Zoo-elefanten som skalar banan

Elefanten Pang Pha chockar världen med sitt sätt att äta bananer. Avvikande från resten av elefanterna skalar hon sin frukt i smyg.

Elefanten på Berlins Zoo har lärt sig att skala banan
Elefanten på Berlins Zoo har lärt sig att skala banan

På Berlins Zoo har en grupp forskare undersökt Pang Phas ätande av bananer. Till skillnad från resten av elefanterna som äter oskalade bananer har Phang Pha utvecklat en säregen teknik för att få ut frukten från dess omslutande skal.

Bryta sedan skaka

Tekniken går ut på att först bryta frukten med snabeln, sedan skaka ut fruktköttet och till slut lämna skalet på marken. Detta gör hon endast med gula bananer som har bruna fläckar. De som är helt gröna och gula äter hon med skal på.

Skalar i smyg

Intressant nog utför hon endast skalningen i smyg från de andra elefanterna på Zooet. När gruppen elefanter blir matade samtidigt så gör Phang Pha som resten av elefanterna och slukar även de brunfläckiga bananerna hela. Men hon sparar alltid den sista och skalar och äter den avsides från gruppen.

Unikt beteende

Forskarna som studerat hennes teknik tror att hon lärt sig beteendet av de människor som tog hand om henne när hon var liten. De matade henne med skalade bananer men lärde henne aldrig tekniken. Forskarna anser att det är ett ovanligt avancerat människohärmande beteende.

Pang Phas bananskalning är unik utifrån flera faktorer: skicklighet, snabbhet, individualitet och att hon troligtvis utför det för att härma människor. Det finns få tidigare observationer på att elefanter brukar skala bananer men forskarna tror att det är ovanligt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget