Zimbabwe fick virtuellt besök av kronprinsessan

Kronprinsessan Victoria besökte igår digitalt ett jordbrukskooperativ i Chiundura, Zimbabwe, som samordnats av biståndsorganisationen We Effect. På videomötets agenda stod Sveriges chanser att bidra till klimatanpassning och matproduktion i utvecklingsländer via bistånd.

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa på FN:s klimatmöte COP27, 2022.
Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa på FN:s klimatmöte COP27, 2022.

Under en 45 minuter lång rundvandring i den virtuella subtropiken mötte igår kronprinsessan kvinnor från ett jordbrukskooperativ, som arbetar med att utveckla nya metoder för odling i torrare klimat. Arbetet är en del av We Effects satsning på att hjälpa bönder att anpassa sina jordbruk till de stigande temperaturerna. Genom deltagandet öppnades en dialog, och möjligheter för Sverige att bidra till projektet.

Satellit som färdmedel

Genom satellituppkoppling fick kronprinsessan möjlighet att delta i realtid. Bland annat fick hon se hur förädlingen av råvaror till livsmedelsprodukter går till. Att hålla mötet digitalt var ett lyckat pilotprojekt med ambitionen att spara de resurser och utsläpp som en flygresa skulle kosta.

- Idén med digitala resor föddes av nödvändighet under pandemin, men är precis lika relevant idag. Tack vare den här tekniken kommer kronprinsessan kunna besöka vår verksamhet och prata direkt med våra partners på plats, trots hennes väldigt fulla kalender. Det är otroligt värdefullt, sade Anna Tibblin, We Effects generalsekreterare innan mötet.

Ambassadör emerita

Kronprinsessan Victoria är sedan tidigare en av FN:s ambassadörer emerita, tillsammans med bland andra Shakira och fotbollsspelaren Marta Vieira da Silva. Att vara ambassadör emerita innebär att man för ett arbete för att generera uppmärksamhet och handlingskraft i syftet att nå Agenda 2030:s mål för hållbar utveckling.

Kronprinsessan skakar hand med Zimbabwes f.d. premiärminister Morgan Tsvangirai, 2009.
Kronprinsessan skakar hand med Zimbabwes f.d. premiärminister Morgan Tsvangirai, 2009.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget