Under onsdagen bekräftade Migrationsverket att en imam som varit verksam i en moské i Västerås gripits.
Tidigare i vår har två religiösa ledare tagits av Säpo och placerats i Migrationsverkets förvar. Den ena var verksam i Gävle och den andra i Umeå. Enligt stiftelsen Doku som granskar våldsbejakande islamism har de gripna varit inspirationskällor för svenska IS-sympatisörer.
I ett mail till tidningen Expressen kommenterar Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wernstedt uppgifterna om det senaste gripandet.
"Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering".
Inom lagen för särskild utlänningskontroll har Säkerhetspolisen möjlighet att ta personer som bedöms utgöra ett säkerhetshot i förvar. Något som alltså bedömts som motiverat vid tre tillfällen under våren.
Magnus Ranstorp är docent vid försvarshögskolan och expert på terrorism. Han ser Säpos agerande som en tydlig signal till våldsbejakande kretsar.
– Säkerhetspolisen vill helt klart markera kraftfullt och med tydlighet mot de här kretsarna. Det är helt enkelt ett sätt att sätta press, säger han
Han menar att det finns indikationer på att det är en pågående offensiv insats från Säpos sida som kan resultera i ytterligare tillslag.
– Vi vet att det finns fler imamer som hänger ihop med de gripna i miljön. Det finns även sympatisörer som skulle kunna reagera på de här gripandena. Säpo gör löpande hotbedömningar och här är budskapet tydligt. Försök inte påverka människor med hjälp av våldsbejakande retorik.