WWF:s klimatkalkylator gör succé - snart 1 miljon användare

Intresset för klimatet stiger - och det gör också populariteten hos WWF:s och SEI:s nya klimatkalkylator. Nu släpps den nya, uppdaterade versionen.

- Sänder en tydlig signal till beslutsfattare, säger WWF:s Johan Söderblom.

Flygresor står för de största koldioxidutsläppen
Flygresor står för de största koldioxidutsläppen

Den nya kalkylatorn, utvecklad av WWF i samarbete med Stockholm Environment Institute (SEI) tillåter dig att mäta ditt eget koldioxidavtryck. Genom att mata in uppskattningar av din konsumtion inom olika kategorier - bostad, mat, resor, aktiviteter och prylar, får du en siffra på ditt sammantagna koldioxidutsläpp under ett år. Igår kom den uppdaterade versionen, med flera kategorier och frågor att fylla i för ett exaktare resultat.

Klimatfrågan på tapeten

Sedan lanseringen i början av 2017 har estimerade 150 till 1500 personer använt verktyget dagligen, ett tecken på att intresset för klimatfrågan har ökat. Även statistik från WWF:s senaste Kantar-undersökning ”Klimatbarometern 2022” visar att klimatet är på tapeten för många: Sex av tio svenskar tänker på klimatförändringarna minst en gång i veckan, och av de samhällsföreteelser människor oroar sig för ligger klimatfrågan på andra plats.

- Det är helt otroligt bra att så många testat sin klimatpåverkan, säger Johan Söderblom, som är WWF:s klimat- energi- och innovationsexpert.

5,2 ton koldioxid

Av alla kategorier toppar flygresande listan över vad som orsakar mest utsläpp, och följs tätt av livsmedelskonsumtion, bilresor, och konsumtion av prylar och tjänster. Den sammantagna statistiken från klimatkalkylatorn visar ett snitt på 5,2 ton koldioxidekvivalenter per person och år.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget