Wall Street Journal reportern ställs idag inför rysk domstol

Den amerikanska journalisten Evan Gershkovich som anklagats för spioneri i Ryssland framträdde idag för första gången i domstol. Gershkovich beviljas inte borgen och förblir frihetsberövad.

Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich i domstolen i Ryssland
Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich i domstolen i Ryssland

Den amerikanska journalisten Evan Gershkovich, som sitter häktad i Ryssland,  anklagad för spioneri, har idag gjort sitt första framträdande i domstol. På agendan stod ryska myndigheters beslut att hålla Gershkovich frihetsberövad under den kommande processen. Gershkovich nekade också till anklagelserna om spioneri vilket är den huvudsakliga anledningen till varför journalisten sitter anhållen.

Domstolen beviljade däremot inte Gershkovich vare sig borgen eller möjligheten att slippa frihetsberövningen. Journalisten kommer därmed fortsatt hållas i ryskt fängelse i Moskva.

Riskerar bli sittande i ett år

Om Wall Street Journal-journalisten har om möjligt ännu mer otur riskerar han att förbi frihetsberövad i minst ett år till. En rättsprocess likt denna kan dra ut på tiden och då kan detta bli verklighet för journalisten. En lösning skulle kunna vara ett utbyte mellan USA och Ryssland men detta skulle inte vara aktuellt förens en dom har fällts.

Vad kan konsekvenserna bli för journalistkåren?

Bert Sundström har i 20 års tid varit SVT korrespondet i Ryssland. Nu har han pågrund av säkerhetsläget lämnat Moskva men han fortsätter bevaka konflikterna.Utfallet av den pågående rättegången tror han kan få stora konsekvenser för journalisters verkan i Ryssland.

– Om du som journalist riskerar att hamna i fängelse för att du oberoende vill rapportera om det som händer i landet ja då är risken också stor att färre kommer göra det. Vi kommer alla ställa oss frågan, är det värt det?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget