Vitval i Norge - Misstänkt spion

Vitvalen på bilden är inte den misstänkta spionvalen.
Vitvalen på bilden är inte den misstänkta spionvalen.

Valen följde i flera dagar efter en fiskebåt. Fiskarna ombord uppfattade valens närvaro som att den bad om hjälp. NU gör valen succé som underhållare för barn och vuxna i norska Tufjord.

Anledningen till att valen anklagas för spioneri är det bälte som en av fiskarna befriade valen från. Bältet var märkt med texten ''equipment of St. Petersburg''. Sanningshalten i detta kan verkligen ifrågasättas av den anledning att det känns otroligt att den ryska marinen skulle märka sitt bälte på engelska...

Trots misstankarna om att valen vid något tillfälle kan ha tillhört den ryska marinen så är den nu en publikfavorit i norska Tufjord. Den har vid flera tillfällen besökt hamnen i byn Tufjord på ön Rolvsøya i Norges nordligaste kommun Finnmark. På grund av sin förmodade tid i fångenskap har valen blivit osedvanligt människovan och den visar enligt uppgifter upp färdigheter av både trix och kel.

Är det inte märkligt att bältet är märkt på engelska?

– Jag tycker att det är konstigt att den är märkt och att den är märkt med St. Petersburg. Det ligger i finska viken och det är inget bra ställe för valar. Hade det stått Murmansk så hade jag förstått det, eftersom att det är den ryska flottans hembas för atomubåtar, säger Anders Larsson vid Militärvetenskapliga institutionen på försvarshögskolan.

Är det ovanligt att använda djur i militära syften?

– Nej det är vanligt, det används i nutid. Bland annat så har amerikanska flottan använt delfiner för minröjning under Irak-kriget 2003. Även råttor har använts för att röja minor i Korea. De har i många fall bättre luktsinne än hundar, fortsätter Larsson.

Som grädden på moset av kuriositeter berättar Larsson att den amerikanska militärer har mobila bassänger så att man kan frakta med sig sina delfiner på flyget.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget