Vilda papegojor tar över London

Papegojorna har förvandlats från en exotisk raritet till allätande stadsråttor och allt är Jimi Hendrix fel. Läget besöker Deptford Park där tjattrarna har flyttat in.

– Hela trädet var fullt av papegojor. De var så högljudda, man kunde inte höra några andra fåglar sjunga, berättar Tetiana Semenova.

Journalisten Matt Brown leker med vilda parakiter i centrala London.
Journalisten Matt Brown leker med vilda parakiter i centrala London.

London 1968. Iklädd ett par utsvängda brallor strosar rockstjärnan nedför Carnaby Street. Höfterna rör sig mjukt från sida till sida. Men det är inte Jimi Hendrix själv som drar till sig omgivningens blickar, utan de två gröna fåglarna som han bär på.

En sista promenad med de kvittrande vännerna. Rockstjärnans flinka fingrar reglar av burens hasp och ut flaxar Adam och Eva. En frihetssymbol för ”swinging London” och resten är historia.

Tio tusen gojor i stan

De indiska halsbandsparakiterna som egentligen är växtätare, konkurrerar nu för tiden med stadens duvor om fish and chips-resterna på marken. Papegojorna har förökat sig i tusental.

Glicia Roberta på en bänk i Deptford Park.
Glicia Roberta på en bänk i Deptford Park.

Gröna glädjespridare

Att parakiterna huserar i Deptford Park i sydöstra London finns inte tidigare dokumenterat men för lokalinvånarna är de välbekanta.

Glicia Roberta sitter under ett blommande körsbärsträd i Deptford Park och läser. När hon hör om papegojorna lyser hon upp och nickar.

– Jag bor här bredvid och brukar se dem om eftermiddagarna när jag promenerar genom parken.

Tetiana Semenova i soliga Deptford Park.
Tetiana Semenova i soliga Deptford Park.

Andra arter kan dö ut

Alla grannar uppskattar dock inte fåglarna. Det stora antalet parakiter i London har överväldigat de inhemska djuren. Forskarnas största oro är att andra arter så småningom kan dö ut.

– Jag har inget emot dem, men min man är fågelfilmare och han stör sig på papegojorna. De tar över och slår ut de andra fåglarna som är naturliga här, säger Tatiana Semenova som chillar på en filt i lunchsolen.

En morgon för några år sedan skulle de ut och filma fåglar i en park i södra London.

– Hela trädet var fullt av papegojor. De var så högljudda, man kunde inte höra några andra fåglar sjunga.

Tatiana är inte säker på var de kommer ifrån.

– Någon tog hit dem, eller hur?

Indisk halsbandsparakit i London.
Indisk halsbandsparakit i London.

En urban legend

På frågan om historien om stjärngitarristens papegojor är sann blir svaret... nja. Londonbornas förkärlek för papegojfåglar som husdjur sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden.

Läget har pratat med Journalisten Matt Brown som under arbetet med sin bok ”Everything You Know About London Is Wrong”, undersökte den urbana legenden.

– Jag hittade många berättelser om vilda parakiter i Londonområdet som sträcker sig tillbaka till viktoriansk tid – långt innan världen hörde talas om Jimi Hendrix.

Flickvännen avslöjar sanningen

Vid invigningen av Jimi Hendrix lägenhet i Mayfair, som idag är ett museum, var rockstjärnans tidigare flickvän på plats för att svara på frågor om tiden där. Då kunde Matt Brown som också var där inte motstå att fråga henne om parakitlegenden.

– Kathy Etchingham berättade att hon själv hade hört om legenden först några månader tidigare och att hon inte hade något minne av att Jimi släppte ut några djur i naturen.

Deptford Park, London.
Deptford Park, London.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget