“Vi lever på hoppet”

Den senaste tidens inställda studentfiranden har lämnat många studenter i ovisshet. Osäkra framtidsprognoser gör att man inte vet om eller hur man kommer kunna fira.

Trots detta jobbar Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg jobbar för ett studentfirande i två etapper.

Ella Jansson och resten av Hvidtfeldskas elevkår är öppna för att anordna en studentbal om restriktionerna lättar.
Ella Jansson och resten av Hvidtfeldskas elevkår är öppna för att anordna en studentbal om restriktionerna lättar.

Spridningen av covid-19 har inneburit stora samhällsförändringar, inställda resor och evenemang. Efter regeringens beslut att förbjuda sammankomster på över 50 personer började även studentfiranden runt om i landet ställas in. Så även i Göteborg. Även om beslutet inte kom som en chock var det många som blev besvikna. Men den 28 april öppnade utbildningsförvaltningen upp möjligheterna för Göteborgs gymnasieskolor att anordna sina egna studentceremonier, men förbudet för över 50 personer gäller fortfarande.

Nu jobbar skolor, studenter och elevkårer för att kunna genomföra något slags firande. En av dessa är Hvidfeldska gymnasiet som med sina 2000 elever är Göteborgs största gymnasium. Ella Jansson som går i tvåan är elevrådsordförande och berättar att skolan just nu planerar för inte bara ett, utan två studentfiranden. Ett 2-3 juni och ett 13 augusti. Under de första två dagarna ska eleverna ses klass för klass och göra sina utspring, men inför en tom publik. Augusti-firandet jobbar man för att få så normalt som möjligt. En linjevis avslutning med tal och fika i bamba och utspring för någon typ av publik, förhoppningsvis.

– Kanske blir det flak också, säger Ella Jansson med en kraftig betoning på det första ordet.

– Vi lever på hoppet just nu, och vi får se om bestämmelserna hinner ändras, fortsätter hon.

Hoppet Ella pratar om sträcker sig inte bara till deras första firande, för allt eftersom tiden går tycks även deras större firande i augusti vara i riskzonen. Statsminister Stefan Löfven berättar i en intervju med Göteborgs-Posten att han inte tror att restriktionen om 50 personer kommer förändras till sommaren. Exakt hur länge finns det dock inga besked om.

Ella Jansson och resten av Hvitfeldtskas elevkår är försiktigt positiva. Än så länge fortskrider planeringen utifrån de aktuella bestämmelserna.

– Vi hoppas att situationen har lättat upp till augusti, eller att vi eventuellt får ett undantagstillstånd och kan fira ändå. Blir det inte av så har i alla fall skolledningen, treorna och elevkåren kämpat så gott det går.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget