“Vi hade kunnat hjälpa alla de som står i kö till chatten varje kväll”

Organisationer som jobbar med människor som lider av självmordstankar får fem miljoner kr extra av regeringen 2019.

- Om vi fick mer pengar skulle vi kunna hjälpa dubbelt så många ungdomar som idag, säger Louise Aronsson, samordnare på Föreningen Tilia.

Foto: TT

Regeringen satsar mer på arbetet mot psykisk ohälsa. 15 miljoner kr blir nu 20 miljoner kr. Pengarna ska gå till ideella organisationer som jobbar med människor som lider av självmordstankar.

– Vi vill öka förutsättningarna, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

En av de organisationer som ansökt om mer pengar är Föreningen Tilia. Organisationen jobbar med ungdomar som lider av psykisk ohälsa och tar bland annat emot stödsökande via chatt och mejl.

- Vi har ungefär sju samtal med ungdomar varje kväll, men vi vet att det är minst lika många som står i kö, säger Louise Aronsson, samordnare på Föreningen Tilia.

Om Tilia fick mer pengar - vad skulle pengarna gå till mer exakt?

- Vi hade utbildat 30 nya volontärer och skaffat ett nytt chattverktyg som kan ta emot fler stödsökande. Då hade vi kunnat hjälpa de som står i kö också.

Fler unga mår dåligt

Enligt en undersökning gjord av Folkhälsomyndigheten har antalet ungdomar mellan 11 och 15 år som mår dåligt ökat de senaste 30 åren. De senaste tio åren har ökningen varit extra tydlig, både bland tjejer och killar.

Samma undersökning visar att de som mår allra bäst är elvaåringar. Enligt undersökningen upplever 91 procent av landets elvaåringar högt psykiskt välbefinnande.

Bland 15-åringar var siffran 79 procent.

Folkhälsomyndighetens undersökning om ungas mående --> LÄS HÄR

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget