Vårspring för världens djur

Städer stängs ner och biltrafiken minskar i flera av världens storstäder till följd av coronakrisen. Mindre mänsklig aktivitet på gatorna ger storstädernas övriga invånare en ökad frihet, skriver TT.

En hjort går över ett övergångställe i den japanska staden Nara. Stadens hjortar som i vanliga fall håller till i parker har börjat leta mat på andra ställen.
En hjort går över ett övergångställe i den japanska staden Nara. Stadens hjortar som i vanliga fall håller till i parker har börjat leta mat på andra ställen.

Bilbruset har ersatts av fågelsång i flera av världens storstäder. Att storstadsbruset tystnat gör att mer lågmälda ljud blir hörda. Och vissa fågelarter som lägger band på sig när det är för mycket oljud omkring dem kan nu äntligen sjunga ut, menar Jérôme Sueur, ljudspecialist vid Naturhistoriska museet i Paris.

– Djuren skakar nu av sig människans ljudföroreningar, säger Sueur till nyhetsbyrån AFP.

Även djur som vanligtvis lever i parker, så som rävar, vågar sig nu ut på gatorna i större utsträckning, menar Sueurs kollega, forskningsledaren Romain Julliard.

– De förändrar sitt beteende väldigt snabbt. Så fort en plats blir lugn och tyst, så är de där, säger Julliard.

I staden Nara i Japan vittnar flera invånare om hur stadens sikahjortar vandrat ut från den park där de vanligtvis håller till för att leta mat i andra delar av staden.

I Chile vandrade förra veckan en puma omkring och fick stor uppmärksamhet. Den fångades in och undersöktes av veterinärer innan den återfördes i god hälsa till bergen runt omkring huvudstaden, meddelade Chiles naturvårdsverk.

Även grodor, paddor och salamandrar är vinner på nedstängningarna, då de behöver ta sig över vägar för att komma till sjöar och para sig. Med mindre biltrafik minskar risken för att dö på vägen.

Varning för fejk

Vissa av djurnyheterna som spridits på internet har visat sig vara falska. En video som påstods visa delfiner i Venedig var i själva verket inspelad på Sardinien. Och bilder på elefanter som påstods ha supit sig fulla på majsvin i kinesiska Yunnanprovinsen, visade sig inte heller hålla för närmare granskning, skriver TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget