Vårsolen kan vara en fiende

Vårvärmen kan göra isarna förrädiska och ömtåliga. Tre flickor fick uppleva detta när isen gick sönder under dem på söndagen.

Isarna blir svaga i vårsolen, därför är det viktigt att vara försiktig.
Isarna blir svaga i vårsolen, därför är det viktigt att vara försiktig.

När våren kommer och isarna börjar smälta är det inte alltid lätt att veta var det kan brista. Badfantaster i Malmö har slängt sig ut i vattnet och det har varit uppåt 21 grader varmt i Torup och Ullared - men på andra håll i Sverige har värmen inneburit livsfara.

Under söndagen skedde flertalet olyckor runt om i Sverige där isen blivit för tunn på grund av värmen. På Värmdö utanför Stockholm gick tre flickor genom isen bakom Gustavsbergs sporthall. Två av dem kunde ta sig upp ur vattnet själva, men den tredje flickan blev räddad av en man i närheten och fördes senare till sjukhus med ambulans. Flickorna var i sjuårsåldern och ingen blev allvarligt skadad.

Samma dag skickades räddningstjänsten ut på ett mycket ovanligt uppdrag norr om Säffle, nämligen att hjälpa en varg som gått genom isen på Harefjorden. Det var en privatperson som såg vargen och ringde efter hjälp, men när räddningstjänsten väl kom fram hade den drunknat.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget