Varsel hotar permanenta uppehållstillstånd

Arbetsförmedlingens analyschef, Annika Sundén.
Arbetsförmedlingens analyschef, Annika Sundén.

I coronas kölvatten bor rekordhöga varseltal. Enligt Arbetsförmedlingen kommer utrikesfödda med tillfälligt uppehållstillstånd vara en grupp som drabbas synnerligen hårt.

Igår kunde Arbetsförmedlingen redovisa att antalet varslar är rekordhögt. Enligt deras bedömning blir de som är nya på arbetsmarknaden extra utsatta och till denna grupp räknas alla med ett tillfälligt uppehållstillstånd. Nu ökar deras oro över att få ett permanent uppehållstillstånd, det rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Migrationsverket kräver ett permanent uppehållstillstånd att din arbetsgivare anmält din anställning till Skatteverket och att du börjat arbeta innan ditt tidsbegränsade tillstånd går ut. Står man utan egen försörjning kan det påverka ett permanent tillstånd, skriver Sveriges Radio och uppger att Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, inte har planerat att se över regelverket. Kawa Mohamed kommer från Syrien och har ett tillfälligt uppehållstillstånd. Han säger till Sverige Radio att "Alltså, jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting som jag har gjort".

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget