Varning för extrem El Niño

Höstens El Niño kan bli den största på länge. Det indikerar de redan höga vattentemperaturerna runt ekvatorn i Stilla havet. Klimatexperter varnar för katastrofala vädertillslag.

Torkan under El Niño, 2016: Barn leker i en översvämmad boulevard efter att ett rör brustit i Manila, Filippinerna.
Torkan under El Niño, 2016: Barn leker i en översvämmad boulevard efter att ett rör brustit i Manila, Filippinerna.

El Niño-fenomenet fungerar enligt fjärilseffekten. En skiftning i vattentemperaturen vid Sydamerikas västkust resulterar i fenomen som torka, fiskelycka, översvämningar, sjukdomar och skogsbränder som kan sträcka sig världen över.

Varmt vatten spår högre toppar

År 2016 orsakade El Niño tillsammans med mänskliga krafter den högsta registrerade medeltemperaturen någonsin. I år är de normala temperaturerna i vattnet osedvanligt höga. Det rapporterar klimatexperter till australiska ABC News. Annica Ekman, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, förklarar hur de förhöjda temperaturerna kan hjälpa oss att förutspå magnituden på den kommande El Niño.

- När det är en El Niño får man extremt höga temperaturer över den västra delen av Stilla havet. Om man då har en generellt högre temperatur i det här området, kommer topparna bli högre när El Niño kommer, säger hon till Läget.

Jesubarnet

Annica Ekman berättar att namnet El Niño syftar på Jesubarnet.

- Namnet kommer av att när man får de här ovanligt kalla temperaturerna över östra stilla havet, längs Sydamerikas kust, då får man ovanligt mycket fisk på grund av att vattnet blir mer näringsrikt. Det var därför de döpte det till El Niño, det är en gåva, säger hon.

Katastrofala följder

Det är en gåva som dessutom brukar anlända vid jul, runt Jesu födelse. Men med gåvan av näringsrikt vatten tillkommer ibland också ödesdigra effekter. Katastrofalt väder kan vänta på flera punkter på världskartan. De år då El Niño är som mäktigast studsar effekterna av den vidare över hela planeten, och slutar i översvämningar, värmeböljor, stormar och torka.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget