Varmt välkomna till krematoriet i Borås

Vad händer efter döden? Tja, åtminstone kroppen hamnar sannolikt på krematoriet. I helgen bjuder Borås krematorium även in de levande till rundvandring.

Vy över Borås krematorium och kyrkogård från 1947.
Vy över Borås krematorium och kyrkogård från 1947.

Krematoriet testar något nytt

På lördag bjuder krematoriet i Borås in till öppet hus – för första gången någonsin. Normalt sett är det bara personalen som har tillträde till lokalerna, men nu öppnar krematoriet upp för att många besökare ska dyka upp, stora som små. De bjuder även på fika.

Anna Johansson, kermatorieföreståndare, berättar att tanken är att avdramatisera och visa hur det går till, från kremering till att urnan sänks ned i marken.

– Folk har många fördomar om hur det går till som inte stämmer. Vi vill inte dölja vår fina verksamhet utan bjuda in och visa upp den och våra ljusa lokaler, säger hon.

Hon berättar att det inte kommer stå några kistor framme, utan att fokus är på arbetet. Inga kremeringar kommer ske under besökstiden och kylrummet där kropparna förvaras kommer hållas stängt.

Högteknologiska ugnar

Anna Johansson lyfter även fram krematoriets miljöarbete. Ugnarna har ordentliga rökfilter för att inte släppa ut farliga partiklar i atmosfären och använder sig av ett miljövänligt bränsle från raps när de behöver elda på lite extra.

– Vi har väldiga miljökrav på oss. Det känner inte så många till, säger hon.

Krematoriet har öppet hus mellan 10.00 och 14.00 på lördag.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget