Världshälsodagen - vad innebär den?

Foto: Erik Svensson/TT

Den 7:e april är den internationella världshälsodagen, som är skapad av World Health Organisation (WHO). Idag uppmärksammar vi allas rätt till lika och jämställd sjukvård.

– Man måste komma ihåg att hälsa är en mänsklig rättighet, säger Cristina Mattsson Lundberg.

Dagen är inte bara WHO:s “födelsedag” - organisationen grundades den 7:e april 1948 - utan också en dag då man ska uppmärksamma folkhälsa i världen. Varje år har dagen ett speciellt tema, och i år är temat “hälsa för alla”. Då handlar det om allas lika rätt till hälso- och sjukvård, på alla platser i världen.

Foto: Johan Nilsson/TT

WHO är en del av FN och har hand om alla olika hälsofrågor. De arbetar bland annat för folkhälsa i världen och för att jämna ut skillnaden i sjukvård mellan olika länder. Dessutom är deras globala mål att alla människor ska må så bra som möjligt. Totalt har organisationen 194 medlemsländer, där Sverige är ett av 53 Europaländer. WHO har även andra hälsodagar, som Vaccinationsdagen och Blodgivardagen.

Cristina Mattsson Lundberg jobbar på Folkhälsomyndigheten, som är den svenska organisationen som samarbetar med WHO.

– Vi tänker på hälsa som en mänsklig rättighet, vilket det också är enligt FN:s bestämmelser.

Vad kan man göra?

Cristina Mattsson Lundberg berättar att det kan vara svårt att som en enda person göra något.

– Sverige är ett land där vi har det väldigt bra, men jag tycker att man ska uppmärksamma dagen genom att påminna om allas lika värde och allas rätt till hälso- och sjukvård, oavsett vad man har för religiös, etnisk eller socioekonomisk bakgrund. Man måste komma ihåg att det är en mänsklig rättighet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget