Världen andas ut efter Putins tal

Efter Putins tal på segerdagen andas världen ut. Det hade spekulerats att Putin skulle göra kriget mot Ukraina officiellt under talet. Så blev det inte.

Putin håller tal på Röda torget.
Putin håller tal på Röda torget.

Många känner igen datumet 9 maj. Det var dagen 1945 andra världskriget officiellt tog slut. I Ryssland firas datumet årligen. På Röda torget i Moskva samlas en av världens största militärmakter för att lyssna på presidentens tal och påbörja en segermarsch genom huvudstadens gator. Läget har tidigare skrivit om hur folk trodde att Putin skulle göra kriget mot Ukraina officiellt i sitt tal. Men som högt uppsatta ryssar har sagt var det bara ett rykte.

Mindre parad än vanligt

Förra årets parad innehöll 198 markstridsfordon, årets parad innehöll bara 131. Faktum är att paraden i år är en tredjedel mindre än vad den brukar vara. Detta sägs vara fallet på grund av stora förluster i fält.

Putins tal

Putin förklarade inte krig i sitt tal som folk trodde. Istället fokuserade han på att glorifiera de dryga 20 miljoner ryssar som förlorade sitt liv i andra världskriget. Vid en punkt likställde han dem med soldaterna som för tillfället strider i Ukraina, detta krig rättfärdigas i Ryssland som ännu en kamp mot nazismen i Europa.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget