Vårens ankomst – stulna mopeder blir vardag igen

När gruset sopas bort från gatorna och snön smälter kommer mopederna fram. I samband med att unga sätter på sig hjälmarna blir även mopedstölder något som rapporteras till polisen dagligen.

Foto: Tove Lindegren

Säsongen för stulna mopeder och motorcyklar börjar nu i april och håller på till september. I april förra året stals 15 mopeder om dagen, rapporterar TT. Totalt stals 5 000 mopeder under 2021, enligt statistik från Stöldskyddsföreningen.

När man har fyllt 15 år kan man ta mopedkörkort

Christoffer Erenius, 18 år, skaffade sitt mopedkörkort när han var 15 år. Han har vid flera tillfällen varit rädd och orolig för att få sin moped stulen.

– Jag känner många som har fått sin moppe stulen. Upp mot tio personer säkert, säger han till Läget.

Polismyndighetens tips och råd

På Polismyndighetens hemsida rekommenderas ordentliga lås, att låsa fast mopeden i ett fast föremål, noggrant val av parkering och att på förhand kontrollera vad som gäller med sitt försäkringsbolag. Det finns även ett kort klipp som är under en minut långt där de förklarar hur du som mopedägare kan göra det svårare för tjuven.

– Det är väldigt viktigt med att det är ett bra lås som är tungt. Jag tycker polisen har bra tips, själv tänker jag alltid på att parkera där mycket människor rör sig, säger Christoffer Erenius.

Ämnen i artikeln
Mer från: Krim
Mer från Läget