Vårdbiträde åtalad för våldtäkt på äldreboende

Foto: Henrik Montgomery/TT

En man som tidigare varit anställd som vårdbiträde på ett äldreboende i Västsverige står nu åtalad för våldtäkt.

Den 33-årige man som är misstänkt för 24 fall av misshandel åtalades idag. Brottet blev inte känt förrän polisen hittat filmer på övergreppen på nätet. Ytterligare misstankar om brott har uppstått sedan dess. Mannen, som är i 30-årsåldern, åtalas bland annat även för kränkande fotografering.

”Han har spelat in övergreppen och misstänks även ha spridit materialet på internet, vilket är en försvårande omständighet. Filmerna och bilderna har fått stor spridning och det är ytterligare ett integritetskränkande agerande från hans sida mot kvinnorna”, skriver åklagare Hediye Kurt i ett pressmeddelande.

Enligt förundersökningen rör det sig om grova övergrepp som har skett under det föregående decenniet mot fyra äldre kvinnor, varav tre är avlidna.

”Det är mycket allvarliga gärningar mot äldre personer som befinner sig i ett utsatt läge där de har en beroendeställning till den misstänkta mannen”, skriver kammaråklagaren Hediye Kurt i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

Efter en psykiatrisk utredning av mannen har Rättsmedicinalverket konstaterat att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

I dag, onsdag, äger en gemensam presskonferens om utredningen anordnad av polis och åklagare. Den misstänkte gärningsmannen har suttit häktad sedan han greps i oktober förra året och nekar till brott.

TT

Mer från: Krim
Mer från Läget